În cadrul conferinței de miercuri, de la ora 11.00, noul director artistic al Filarmonicii de Stat Oradea, Kurucz Tibor a prezentat programul concertului din această săptămână, care va cuprinde o bijuterie muzicală a romantismului timpuriu german.

În deschiderea concertului de joi seara, de la 19.00, melomanilor le este propus spre audiere uvertura ultimei opere de Carl Maria von Weber ,,Oberon”. Uverturile sale, inspirate din rădăcinile muzicii germane, sunt adevărate bijuterii ale genului, compuse cu o adâncă inspiraţie simfonică, remarcându-se totodată prin deosebitul simţ al proporţiilor în ceea ce priveşte forma şi orchestraţia. Aşadar, ele sunt interpretate frecvent şi ca lucrări de sine stătătoare pretutindeni în sălile de concerte din lume.

Programul continuă cu ,,Concertul pentru vioară și orchestră în mi minor, op. 64” de Felix Mendelssohn-Bartholdy. Lucrarea este una dintre cele mai frumoase creaţii ale literaturii violonistice, prin nobleţea şi plasticitatea conturului fermecător al fluxului melodic, printr-o armonioasă îmbinare a virtuozităţii de o rară expresivitate cu o fină cantabilitate. În încheiere vă este oferit spre audiere ,,Simfonia a V-a în Si bemol major” de Franz Schubert. ,,Dacă simfoniile anterioare urmează oarecum tehnica haydniană şi expresia beethoveniană, în Simfonia a V-a putem remarca influenţa clarităţii, purităţii şi invenţiei melodice mozartiene”, a specificat Kurucz Tibor.

În cadrul evenimentului muzical de joi, garanţia unei interpretări de clasă va fi asigurată de violonistul Alexandru Tomescu și de maestrul dirijor Leonard Boga. ,,După o pauză mai lungă, sunt încântat să revin aici ca și solist al Filarmocii din Oradea. În ultimii ani am fost mai mult prezent în concertele camerale. Programul concertului din această săptămână este unul foarte interesant, fiind ultimele cuvinte ale unor mari compozitori. Totodată, concertul de Mendelssohn este unul foarte cunoscut și îndrăgit, pe care îl cânt de peste 30 de ani”, a precizat solistul invitat, Alexandru Tomescu.

Mădălina Venter