Toamna Marghitană se află la prima ediţie. Artişti locali, dar şi din Ungaria vor evolua sâmbătă, 12 octombrie, la Marghita. Evenimentul nu este unul neobişnuit, însă este organizat, în premieră, în cadrul unui proiect cu finanţare europeană. „Vorbim despre proiectul Interreg România-Ungaria – Cooperare transfrontalieră durabilă pentru cetăţeni între municipiile Marghita şi Berettyóújfalu – a cărui valoare integrală este de 80.000 euro. Municipiului Marghita îi revine suma de 48.000 euro. O parte din aceşti bani vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unei scene. Iar pentru că în cadrul aceluiaşi proiect, municipalitatea s-a angajat să organizeze două evenimente culturale, pe 12 octombrie va avea loc Toamna Marghitană, un eveniment care se află în continuarea Săptămânii Culturale, ce a debutat, luni, 7 octombrie, la Casa de Cultură din Marghita”, a precizat Botos Alexandru, managerul proiectului transfrontalier.

12 proiecte europene câştigate şi 22 în evaluare

În cadrul celei de-a III-a ediţii a Săptămânii Culturale, pe scena Casei de Cultură din Marghita evoluează actorii Teatrului Szigligeti, artiştii Ansamblului Profesionist Crişana, Compania Trendart, care va pune în scenă basmul Fata babei şi fata moşului. Totodată va avea loc o lansare de carte şi vernisajul expoziţiei de artă fotografică Impresii din China. Sâmbătă, artişti locali, dar şi din Ungaria vor evolua pe scena achiziţionată în cadrul proiectului transfrontalier pentru ca duminică, autorităţile locale să organizeze Zilele Municipiului Marghita. „În mod tradiţional, Zilele Municipiului erau organizate la sfârştiul lunii septembrie. Este pentru prima oară când acestea au loc în luna octombrie. Municipalitatea a câştigat acest proiect european ce ne permite să achiziţionăm scena şi să o folosim. Am câştigat 12 proiecte cu finanţare europeană şi avem alte 22 în evaluare. Vom folosi resursele pe care le avem la dispozie pentru a dezvolta cât mai mult municipiul pentru că trebuie să cheltuim chibzuit”, a spus primarul Pocsaly Zoltán, în conferinţa de presă de marţi, ce anunţa evenimentele organizate la sfârşitul săptămânii.

Duminică, în cadrul Zilelor Municipiului Marghita va avea loc şi un concurs gastronomic. Potrivit tradiţiei, zece echipe se vor întrece pentru a pregăti deliciosul bogrács.

Veres Diana