Trienala Internaţională de Pictură a Euroregiunii Carpatice, „Pătratul de argint”, a ajuns la a zecea ediţie. Organizată de Galeria de Artă Modernă din Przemyśl (Polonia) începând cu anul 1993, expoziţia va prezenta 83 de lucrări ale 70 de artişti plastici din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria. Vineri, 11 octombrie, pe simezele galeriei Secţiei de Artă a Muzeului Ţării Crişurilor vor fi expuse tablourile a 26 pictori polonezi, 18 ucrainieni, 14 maghiari, 7 slovaci. România este reprezentată prin cinci artişti plastici: Gabriela Bohnstedt Gavrilaş, Teodora Laura Ghinea, Gabriela Luciana Kiraly, Adriene Greti Papiu şi Nicolae Suciu.

O întâlnire a pictorilor din aceeași regiune carpatică

Trienala Internaţională de Pictură „Pătratul de argint” este o întâlnire a pictorilor din Polonia, România, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, a cărei scop este construirea unui sentiment de comunitate între națiuni. „Trienala a fost prima inițiativă culturală internaţională de amploare gândită cu scopul de a promova şi a documenta tendinţele actuale ale artei din regiunile de frontieră ale celor cinci ţări participante. Până în anul 2003, manifestarea a fost bienală, după care s-a decis ca evenimentul să fie organizat o dată la trei ani. Scopul principal al proiectului este să învăţăm despre munca artiştilor care trăiesc dincolo de granițe. Trienala Internaţională de Pictură a Regiunii Carpatice «Pătratul de Argint» este acum cea mai mare manifestare artistică contemporană din Europa”, spune Janusz J. Cywicki, directorul Galeriei de Artă Modernă din Przemyśl şi coordonator al manifestării.

România participă din anul 2003 la Trienala de pictură. Începând cu acel an, din juriul internaţional a făcut parte şi criticul de artă orădean Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, care a fost şi curator pentru România al Trienalei. A X-a ediție a Trienalei a fost vernisată în 11 mai 2018, la Przemyśl (Polonia), după care a fost itinerată, conform tradiţiei, în oraşele poloneze Krasiczyn, Krosno şi Rzeszów şi apoi la Miskolc (Ungaria). La această ediţie, a fost lansat Premiul Special pentru personalitate artistică remarcabilă, iar câştigător a fost declarat pictorul orădean Teofil Ştiop, a cărui lucrare este deja în patrimoniul statului polonez, în colecţia Muzeului de Artă Contemporană al Parlamentului Poloniei. Printre premianţii Trienalei din 2018 s-a mai numărat şi artistul român Nicolae Suciu, căruia i-a fost decernată o menţiune de onoare.

La Muzeul Țării Crișurilor, expoziţia va fi deschisă până în data de 10 noiembrie 2019.

Veres Diana