9.717.383 euro vor fi la dispoziția autorităților județene din Bihor și Hajdú-Bihar, care vor avea un termen de trei ani pentru a implementa proiectul strategic pe sănătate. „În comitetul de monitoring, acest proiect a obținut al doilea cel mai mare punctaj. Am promis partenerilor că, anul acesta, vor avea bani pe care să îi folosească pentru achiziționarea echipamentelor, iar împreună cu Consiliul Local Oradea am pus la punct un sistem prin care să putem centraliza achizițiile”, a precizat Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor, la conferința de lansare a proiectului european. În calitate de lider al proiectului, Consiliul Județean Bihor urmărește îmbunătățirea și dezvoltarea serviciilor medicale prin construirea a două centre de urgență în zona montană, Stâna de Vale și Padiș, coordonate de Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor. „Numărul de victime în accidente montane se menține constant. Anul acesta am avut 199 de accidente în zona montană, iar asta înseamnă că trebuie să avem o prezență constantă în zonă. Vom putea asigura transport, în teren, a echipelor de intervenție și vom putea evacua victimele. Vom achiziționa echipament IT și de comunicații”, a spus Pintér Koroknai István, directorul Serviciul Salvamont Salvaspeo Bihor.

Spitalul județean Oradea, cel mai mare beneficiar al proiectului

Din valoarea totală a proiectului, 4.777.314,98 euro vor ajunge la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea și Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, care vor achiziționa un aparat de radiologie dentară, angiograf CT urgență, computer tomograf, scintigraf CT pentru diagnosticare oncologică și endocrină și vor dota o secție ATI. În plus, Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea va implementa sistemul de telemedicină. „Vorbim despre un sistem integrat de evaluare și tratament la distanță. Vom putea achiziționa echipamente de căutare în teren cu o cameră de termoviziune cu rezoluție de până la 4 km, cameră night-vision, transmitere a imaginilor în timp real. Se va crea o rețea de comunicare locală între salvatori pentru ca deficiențe, de genul celor apărute la identificarea victimelor accidentului aviatic din Apuseni, să nu mai existe. Sistemul de telemedicină va avea un dispecerat anume la Spitalul Judeţean şi o linie de gardă proprie, un sistem de stocare PACS a imaginilor. În fiecare din cele patru spitale conectate din județ va exista câte o astfel de unitate. Acest sistem de telemedicină este o premieră națională”, a explicat dr. Hadrian Borcea, șeful UPU SMURD Bihor.

Peste 1.500.000 euro pentru pregătirea viitorilor medici

Facultatea de Medicină şi Farmacie din Oradea va reconstrui o clădire pentru a înființa un Centru de Formare Continuă de Abilități Practice. Se vor achiziționa, printre altele, un sistem de disecție virtuală și un simulator de resuscitare, intubare, defibrilare şi tratament. 1.508.194 euro vor fi folosiți în acest sens. Tot prin intermediul proiectului strategic pe sănătate, municipiile Marghita, Beiuș, Salonta și orașul Aleșd vor dota unitățile spitalicești locale cu câte un aparat de radiologie dentară și ecografie. Cu 880.376 euro, sumă ce îi revine prin proiect, autoguvernarea din Berettyóújfalu va reconstrui și dota cu echipamente medicale o clădire cu destinația de Centru Recuperare și Reabilitare Pacienți, în cadrul Spitalului Gróf Tisza István.

Veres Diana