Parteneri într-un proiect strategic finanțat prin programul Interreg România-Ungaria, reprezentanții mai multor instituții din Bihor și Hajdú-Bihar au participat, la conferința de deschidere organizată, marți, la Oradea. „Valoarea integrală a proiectului „Incubator cultural transfrontalier româno-maghiar pentru arta spectacolului” este 7.495.587 euro. Din această sumă, în calitate de partener, Teatrului Szigligeti îi revine 1.029.546 euro (la această sumă Ministerul Fondurilor Europene a contribuit cu un procent de 12,24%, Teatrul Szigligeti cu sprijinul finanțatorului Consiliul Județean Bihor cu 7,72%). Teatrul Szigligeti va reabilita tehnica de scenă. Concret, până la data de 16 decembrie în clădirea teatrului orădean va fi instalată o scenă rotativă, ștăngi mecanizate și sisteme moderne de lumini și sunet”, a precizat directorul general al Teatrului Szigligeti, Czvikker Katalin, în deschiderea conferinței, programată în incinta instituției de cultură. Prin intermediul proiectului transfrontalier, în Debrețin se va construi un incubator în cadrul căruia artiștii vor putea dezvolta relațiile interculturale. „Incubatorul oferă artiștilor și meșterilor posibilitatea să conclureze, să stabilească poduri culturale și să dezvolte această latură în comunitățile din cele două regiuni transfrontaliere. Este un proiect pentru colaborare”, a precizat Gemza Péter, directorul general al Teatrului Csokonai din Debrețin. Prezent la evenimentul de marți, primarul municipiului Debrețin a accentuat, în discursul său, ideea colaborării la nivel regional. „Astăzi avem șanse să atragem mai multe fonduri europene dacă vom conlucra, dacă vom reuși să creăm împreună proiecte strategice. Scopul este să ne apropiem unii de alții, nu să rivalizăm. Președinții celor două județe au reușit acest lucru, au făcut, de fapt, un pod cultural între cele două municipii, reședințe de județ. În acest mod protejăm valorile și asigurăm un viitor comun celor două regiuni”, a precizat Dr. Papp László, primarul municipiului Debrețin.

Colaborare transfrontalieră eficientă

Județul Bihor și guvernarea Hajdú-Bihar au mizat pe colaborare și au reușit să obțină fonduri europene pentru comunități. „Zilele trecute, un copil mi-a spus că pentru a avea o imagine completă, piesele dintr-un puzzle trebuie să se potrivească perfect. Acest lucru se întâmplă și în cazul celor două Consilii Județene. Am identificat formula perfectă pentru a colabora, iar din cele 8 județe de la graniță (câte patru de fiecare parte a frontierei), proiectele județului Bihor au obținut cele mai bune punctaje. Trebuie să ne îndreptăm privirea și către dezvoltarea economică, poate în sesiunea de finanțare 2021-2027”, a adăugat Pajna Zoltán, președintele guvernării Hajdú-Bihar. Cei prezenți la conferința de deschidere a proiectului cultural au asistat la o prezentare în 3D a sistemului performant ce urmează să fie instalat la teatrul orădean. „Scena rotativă și întregul sistem de lumini vor fi acționate prin apăsarea unui buton. Toți scenografii, tehnicienii, regizorii care vor lucra cu Teatrul Szigligeti și Regina Maria vor beneficia de expunerea în 3D a sistemului și vor avea acces la informații pentru a putea realiza producțiile artistice”, a spus arhitectul Fenesi Ferenc. „Ne-am implicat în două domenii importante: sănătate și cultură, domenii care au nevoie de sprijin din partea comunității europene. Am clădit împreună un proiect comun pentru cultură de care beneficiază și Oradea și Debrețin. Cred că viitorul nu este unul moncrom. Am pornit din punctul 0 și nu a fost ușor să creăm împreună proiecte pentru comunități însă am reușit să obținem fonduri pentru care am solicitat finanțare”, a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.

În această săptămână este programată și conferința de deschidere a proiectului strategic pe sănătate, al cărui lider este Consiliul Județean Bihor.

Veres Diana