Acțiunea de la sfârșitul săptămânii a avut ca scop familiarizarea participanților cu tehnicile de ghidaj turistic și cu produsele locale de turism. Întâlnirea a avut loc în satul de vacanță Vârtop, una dintre destinațiile turistice cunoscute ale județului Bihor, unde participanții au început ziua cu un mic dejun energizant și proiecții ale tuturor filmelor de promovare ale județului și ale destinațiilor realizate până în prezent.

La finalul micului dejun, Răzvan Dumbravă, reprezentantul AgențiEIa de Management al Destinației Bihor a făcut o informare asupra traseului și a prezentat câteva dintre atracțiile zonei. Parcul Natural Apuseni a fost descris pe scurt de către Ionuț Ardelean, ranger în cadrul Administrației Parcului Natural Apuseni. Reprezentanți ai Serviciului Județean Salvamont Salvaspeo Bihor, Bogdan Oros și Valentin Goncharov, au prezentat pe scurt participanților regulile generale de parcurgere a traseelor montane și riscurile unei excursii în natură pe drumuri de munte. Inspector șef Farcaș Sorin șeful Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipiului Beiuș le-a transmis bicicliștilor regulile elementare de deplasare cu acest mijloc de transport pe drumurile publice.

Traseu spectaculos din cătunele moților până la Crișul Pietros

S-au parcurs câțiva kilometri în coborâre pe asfalt, până la Bubești, de unde traseul a intrat pe ,,drumurile de munte” din cătunele moților. Peisajele spectaculoase către culmile Munților Bihorului și imaginile satelor răsfirate specifice Apusenilor, completate de culorile superbe de toamnă, au dat ocazia celor prezenți să imortalizeze momentele în fotografii de excepție. A urmat o coborâre pe drumuri pietruite până în șaua Ponița și mai departe, pe Valea Luncșoarei până în Cheile Galbenei. Aici, descrierea resurselor Parcului Natural Apuseni a continuat, Răzvan Dumbravă (AMD Bihor) și Ionuț Ardelean (Administrația PNA) povestindu-le celor interesați despre istoricul amenajărilor turistice precum și despre superlativele ascunse în Parcul Natural Apuseni. S-a făcut o scurtă incursiune pe traseul Cheilor Galbenei, pentru a trezi interesul turiștilor pe bicicletă de a reveni cât mai curând pentru o parcurgere integrală.

Traseul a continuat pe Valea Galbenei, spre cantonul Păuleasa și mai departe spre satul de vacanță Boga, lăsând în urmă peisaje spectaculoase admirate de deasupra Văii Galbenei și Cheilor Jgeabului. Pentru a completa traseul, a urmat o vizită la Cascada Oșelu, bicicliștii urcând încă aproape 7 km. Impresionantă datorită săritorilor înalte, în trepte, cascada este și ea afectată de apele scăzute din aceste zile. De-a lungul întregului parcurs, participanții au fost însoțiți de o echipă de asistență tehnică de la BestWheels, aceasta asigurând toate cele necesare pentru readucerea bicicletelor în stare de funcționare în cazul unor incidente. Echipa tehnică a asigurat inclusiv înlocuirea bicicletelor, pentru continuarea parcurgerii traseului în condițiile în care defecțiunile nu puteau fi remediate imediat.

Traseul s-a încheiat pe malul Crișului Pietros, în apropierea intrării pe Valea Aleului, într-o atmosferă relaxantă, unde participanții au savurat produse tradiționale oferite de ,,Bocceluța cu Bucate”. Evenimentul a fost organizat de Agenția de Management al Destinației Bihor și a beneficiat de susținerea Administrației Parcului Natural Apuseni, Primăriei Orașului Nucet și de sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor. Acțiunea se înscrie în cadrul activităților promovate prin proiectul ,,Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú-Bihar” finanțat cu suma de 2.718.106 Euro, al căruie lider este Agenția de Management al Destinației din acdrul Cosniliului Județean Bihor.

Mădălina Venter