Aleșii județului au votat, sâmbătă, în cadrul unei ședințe ordinare, pentru ca mai multe sectoare de drum comunal din Balc, Paleu și Sălacea să treacă în proprietatea publică a Consiliului Județean Bihor, în vederea întreținerii, reabilitării și modernizării.

Este vorba despre un sector de drum din DC 130 și câteva sectoare de drum din DC 101, comuna Balc, un sector de drum comunal DC 37, aflat, până acum, în administrarea Consiliului Local al Municipiului Oradea, alt sector de drum DC 37, din proprietatea comunei Paleu, și de drumul DC 9, din Sălacea. Intenția conducerii județului este ca lucrările de întreținerinere, reabilitare și modernizare pe aceste drumuri să fie executate din fonduri de la bugetul local al Consiliului Județean Bihor, bugetul de stat sau alte surse de finanțare, așa cum stipulează și proiectele de hotărâre adoptate în cadrul ședinței.

,,O parte din aceste sectoare de drum au rămas comunale, din punctul meu de vedere, dintr-o eroare. Cele de la Balc leagă județul Bihor de județul Sălaj – dar în Sălaj el este drum județean, nu comunal, ca la noi. Desigur, cei din Sălaj ne-au solicitat, în cadrul mai multor discuții, să facem ca aceste drumuri să fie județene, pentru că, în prezent, se circulă foarte prost. O situație similară există, pe o distanță de aproximativ 3 kilometri, la drumul care leagă Sălacea de Satu Mare, deoarece și Satu Mare are drum județean, spre deosebire de noi. Apoi, este vorba despre drumul comunal care leagă Oradea de Paleu, adică reședința de județ de un centru de comună, acel drum care trece pe lângă Hanul Pescarilor. Rugămintea domnului președinte PNL a fost să îl asfaltăm inclusiv pe teritoriul municipiului Oradea, până la strada Gheorghe Doja”, a explicat vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, înaintea votului consilierilor.

Cel care nu s-a lăsat convins de necesitatea acestor schimbări a fost, în mod surprinzător, celălalt vicepreședinte al instituției, Traian Bodea, care a și oferit un vot negativ. ,,Consider că sunt și alte drumuri cu care ar trebui să procedăm la fel”, a justificat acesta. ,,Noi ne-am orientat spre ieșirile din județ. E posibil să mai fie și alte drumuri care impun schimbări de clasificare, dar acelea necesită alte documente, pe care nu le putem face într-o lună, două sau trei. Chiar și în aceste situații mai sunt câțiva pași de făcut ca să ajungem la investiții. De exemplu, intenționăm să luăm și drumul de la Padiș la Răchițele, județul Cluj, dar nu se poate chiar acum deoarece este un drum forestier și se cer proceduri de durată”, i-a răspuns Mang.

,,În 2009, Consiliul Județean a votat un proiect de strategie comună cu două județene vecine: Satu Mare și Sălaj. Proiectul includea și modernizarea drumurilor la care se face referire. Vestea tristă este că doar Satu Mare și Sălaj și-au făcut treaba”, a replicat și Pásztor Sándor, în încercarea de a arăta că îmbunătățirea acestor sectoare este în favoarea județului. ,,Vor mai urma chiar și alte drumuri, deoarece ne dorim să contribuim la detensionarea traficului din zona municipiului Oradea”, a completat președintele Consiliului Județean.

Totuși, numai proiectul de hotărâre referitor la drumul care leagă Oradea de Paleu a primit unanimitate de voturi. Pentru ca sectoarele de drum din Balc să fie reclasificate și-au dat girul doar consilierii PSD și UDMR, respectiv PNL-istul Iosif Peti – care a declarat că a votat favorabil din greșeală, iar pentru drumul din Sălacea s-au înregistrat 18 voturi pozitive, 14 negative și o abținere, a lui Constantin Neniu.

Vot pentru drumul Beliu – Tinca – Leș

De votul consilierilor au mai depins, la ședința de sâmbătă, două proiecte referitoare la reabilitarea DJ 792 A Beliu – Tinca – Leș, km 24+987-67+696, în lungime de 42,712 kilometri. Se pare că pe acest subiect toți aleșii județeni, indiferent de apartenența politică, au ajuns la un consens, oferind acordul pentru actualizarea indicatorilor tehnico – economici aferenți obiectivului, dar și pentru aprobarea proiectului actualizat și a cheltuielilor legate de acesta.

Mai multe informații despre lucrările pe care conducerea județului le derulează, în acest an, pentru îmbunătățirea drumurilor pe care le are în proprietate și despre stadiul lucrărilor puteți citi aici: https://agentianewsbihor.ro/2019/09/25/starea-drumurilor-judetene-din-bihor-se-imbunatateste-de-la-o-zi-la-alta/?fbclid=IwAR2CdoUuOxpzR8cMIL3BvEdOeHpTw8XBbAXtgxlgqRYOOcq7FCNSe5LOisY.

Larisa Patricia Herlaș