Sub bagheta dirijorului Jankó Zsolt, orchestra Filarmonicii de Stat va susține, joi, de la ora 19, un concert care va propune o compoziție ce a fost interpretată doar o singură dată, în ultimii 15 ani, în fața publicului orădean.

În deschidere, publicul va putea asculta „Concertul pentru vioară și orchestră în si minor, op. 61” de Edward Elgar. Fiecare parte a compoziției prezentate de instrumentiști cuprinde teme muzicale ce au fost inspirate de persoane importante din viața lui Elgar. În cea de-a doua parte a concertului, publicul va audia ,,Simfonia a IV-a în mi minor” de Johannes Brahms. Simfonia este ultima lucrare de acest gen semnată de reprezentantul romantismului german târziu. ,,Programul pe care îl abordăm în această săptămână se înscrie într-un registru romantic. Abordăm două lucrări care sunt lucrări de maturitate, aparținând acestor compozitori. Elgar este unul dintre cei mai cunoscuți compozitori englezi din istoria muzicii moderne, fiind considerat primul mare compozitor englez. Datorită tehnicii violoniste deosebit de dificilă și pretențioasă, care pune la mare încercare artiștii interpreți, lucrarea sa, cel puțin la Oradea, nu a fost abordată foarte des. În ultimii 15 ani s-a cântat doar o singură dată, în 2016. De aceea ne bucurăm nespus demult, că vom avea parte de o interpretare remarcabilă”, a precizat Vasile Foica, directorul artistic al Filarmonicii de Stat.

Interpretarea va fi asigurată de violonistul Artur Kaganovskiy un artist care și-a început studiul viorii la vârsta de trei ani. Și-a realizat masteratul la Juilliard School din New York și a debutat, în 2007, la Auditoriul Isaac Stern de la Carnegie Hall cu orchestrele New York Philharmonic și Metropolitan Opera Orchestra, sub conducerea lui David Gilbert.

Mădălina Venter