Fundația Rock Filarmonica organizează spectacolul ,,Sonet Bihorean” cu prezentarea cărții Sonet a poetului Gheorghe Pituț. Evenimentul, care va avea loc în 24 septembrie, la statuia poetului din Beiuș, este sprijinit de Consiliul Județean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte.

Pentru cea de-a IV-a ediție a evenimentului, organizatorii și-au propus conștientizarea publicului cu privire la importanța poeziei lui Gheorghe Pituț. „Considerăm importantă evocarea valorilor culturale ale spațiului nostru bihorean, și nu numai, chiar românesc, pentru a trasa o linie orizontală, pe care să fie așezate punctele de reper care definesc identitatea națiunii noastre, pentru a putea cunoaște și a putea spune de ce suntem mândri că suntem români. Cultura și sportul sunt elementele definitorii ale demnității unui popor”, au spus organizatorii. Evenimentul cultural marchează, de fapt, 80 de ani de la nașterea poetului. Potrivit organizatorilor, la statuia din Beiuș a poetului Gheorghe Pituț, pe 24 septembrie, de la ora 13, vor evolua în fața publicului Alexandrina Chelu și Sergiu Nica acompaniați de Elevii Liceului Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaș”, ai Colegiului Național ,,Samuil Vulcan” și ai Colegiului Tehnic ,,Ioan Ciordaș”. Momentele muzicale și lirice au fost concepute de Florian Chelu Madeva, Călin Pop de la Celelalte Cuvinte, Liliana Budău Ioniță, Raul Silaghi, Emil Sauciuc, Bokor Barnabas și Dan Vasile Beșe. Florian Chelu a inclus în program și o compoziție a lui Anton Pann.

Poetul bihorean, Gheorghe Pituț, a scris poezii, proză și a tradus din lirica germană, opera sa, care cuprinde zeci de volume, unele apărute postum, întregind patrimoniul cultural românesc.

Mădălina Venter