Aproximativ 100 de producători locali, furnizori pentru industria ospitalității s-au întâlnit, joi seara, la complexul President din Băile Felix în cadrul primei ediții a evenimentului Good Chefs Oradea, organizat de Asociația Culturală D’Art. „Reprezentanții industriei ospitalității și cei ai furnizorilor de produse și servicii gastro și conexe din județul Bihor nu s-au întâlnit niciodată în cadru organizat. Ei stabilesc foarte greu parteneriate atât în ceea ce privește furnizarea-achiziționarea de produse și servicii, cât și în ceea ce privește identificarea și rezolvarea problemelor specifice domeniului lor de activitate. Județul Bihor se va putea dezvolta din punct de vedere turistic doar dacă producătorii şi hotelierii locali vor colabora. Trebuie să încercăm să le oferim vizitatorilor produse locale. Avem ferme, sere, podgorii, trebuie doar să le punem în valoare”, a spus, la inaugurarea Good Chefs Oradea, Nicolae Pop, reprezentantul Asociației Culturale D’Art.

Gastronomia, patrimoniu imaterial cultural al României

Pe lângă producători și furnizori locali, reprezentanți ai industriei hoteliere, la eveniment au fost participat chefi, reprezentanți ai ministerului agriculturii, dar și ai autorităților județene. „Văd îngemănate două concepte: furca și furculița. Trebuie să îi respectăm deopotrivă pe producători, dar și pe cei din industria alimentară și ai ospitalității. Îmi doresc ca acest eveniment să aibă un impact cât mai mare asupra celor care își desfășoară activitatea în domeniu pentru că doar astfel vom putea promova producătorii locali și turismul”, a spus ministrul secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Claudiu-Sorin Roşu-Mareş. Printre invitați s-au aflat deputatul Ioan Sorin Roman, Paul Siserman şi Adrian Neag, reprezentanți ai Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism din România (ANBCT) și Ioan Şora, preşedintele Asociaţiei Comunelor din Bihor. „Prin sprijinul oferit producătorilor locali sprijinim economia, dezvoltarea industriei. Nu este de ajuns să avem produse de calitate, trebuie să urmărim și constanța în furnizare”, a spus chef Paul Siserman. Preşedintele Asociaţiei Comunelor din Bihor a subliniat faptul că autoritățile trebuie să se implice în sprijinirea producătorilor locali. „Noi, primarii, trebuie să stăm lângă producători pentru a-i ajuta, astfel vom putea să ne dezvoltăm”, a precizat Ioan Șora.

Produsele și producătorii locali, la mare căutare

„Mulți producători locali au venit la această întâlnire. Conceptul Good Chefs este important pentru populație. Trendul actual este consumul de produse locale. Asta și urmărim: să dezvoltăm acest sector, să îi apropiem pe producătorii locali de industria ospitalității”, a adăugat Simona Bișboacă, inițiator al proiectului Good Chefs Oradea. Evenimentul a urmărit prezentarea şi promovarea micilor producători de alimente şi băuturi tradiţionale, valorificarea potenţialului turistic şi a produselor specifice, stabilirea de parteneriate între producători locali şi industria ospitalității, şi promovarea învăţământului profesional dual cu specializările „bucătar” şi „cofetar-patiser”.

Proiectul a beneficiat de sprijinul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte, Centrului Național de Informare și Promovare Turistică și Agenției de Management al Destinației Bihor.

Veres Diana