Artiștii Filarmonicii de Stat ne-au obișnuit, ca în fiecare an, să deschidă stagiunea cu un concert special. Spre deosebire de structura obişnuită a concertelor simfonice, reprezentația de joi seara, propune publicului amator spre audiere o capodoperă a literaturii vocal-simfonice, „Carmina burana”, lucrarea compozitorul neoclasic german Carl Orff.

Lucrarea care marchează deschiderea stagiunii este una spectaculoasă, care implică un ansamblu simfonic de dimensiuni extinse, în special în ceea ce priveşte partida de percuţie. La toate acestea se adaugă un cor mixt, un cor de copii şi trei solişti vocali. ,,Construcția și programarea unei stagiuni și mai ales a concertului de deschidere reprezintă întotdeauna o încercare a unei filarmonici. Noi suntem mereu preocupați cu ce lucrare program deschiderea stagiunii. Ne-am hotărât ca această stagiune să fie deschisă cu Carmina burana de Carl Orff, o lucrare care s-a mai cântat în Filarmonica noastră în urmă cu 7 ani”, a precizat Vasile Foica.

Conducerea muzicală a concertului aparţine dirijorului permanent, Romeo Rîmbu, iar soliştii vocali invitaţi sunt soprana Operei Române din Craiova, Mariana Bulicanu și tenorul Operei Naţionale din Bucureşti, Ștefan von Korch, și baritonul Adrian Mărcan, solistul Operei Brașov. Participă la concert Corul Filarmonicii Oradea sub conducerea muzicală a dirijorului Lászlóffy Zsolt şi Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” pregătit de Nicoleta Țâmpu.

Mădălina Venter