Artistul plastic Furák-Pop László a deschis, săptămâna trecută, sezonul expozițional la Quark Gallery. Proiectul este finanțat de Direcția de Dezvoltare Proiecte a Consiliului Județean Bihor.

Publicul, în majoritate tânăr, a umplut spațiul galeriei situate pe strada Cuza Voda 21 A din Oradea. În deschiderea evenimentului, Indig David, curatorul exopoziției, l-a prezentat pe Furák-Pop László spunând că ,,este un artist local orădean care se exprimă în arta vizuală, dar și muzică. Stilul său artistic este puternic influențat de cultura alternativă, de spiritul contemporan, dar și de nebunia anilor ‘60-‘70. Direcția lui poate fi descrisă ca fiind pop-art psihedelic. Furák portretizează cuprinzător în opera sa omul schizoid al secolului XXI, și încearcă să îl avertizeze asupra unui viitor distopic. De pildă, omul care trage zmeul zburător este una dintre sumbrele preziceri ale artistului cu privire la calea lăcomiei și ce aduce aceasta cu ea. Desigur există și contemplări mai puțin dramatice sau serioase, care se joacă cu viața de zi cu zi și lumea mediatică în care ne-am scufundat, de la procesul de curtoazie, presiunea pusă pe sexul feminin până la cei șapte pitici”.

Artistul influențat de spiritul contemporan

În expoziția actuală se poate observa o tendință a artistului de a elibera compozițiile de aglomerare, față de lucrările sale mai vechi unde portretiza un Hieronymus Bosch psihedelic. Simplitatea compoziției permite transmiterea mesajului într-un mod mai direct, instantaneu, pentru care renunță însă la o parte din complexitatea descriptivă, lucru obișnuit oricărui proces de abstracționare. Prezent la eveniment, artistul Furák-Pop László a mulțumit celor care l-au ajutat la realizarea expoziției. Seara s-a încheiat într-o atmosferă relaxată, cu discuții privind temele propuse de artist.

Mădălina Venter