De câțiva ani, Amalia Buie, designer vestimentar bihorean și scenograf la Teatrul Regina Maria, a hotărât să adopte stilul vegan nu doar în alimentație, ci și în propriile creații vestimentare. Cum arată hainele ,,vegane” și ce părere au clienții despre acestea am aflat chiar de la Amalia.

NewsBihor: De când ai adoptat acest stil de viață și ce schimbări a produs pentru tine?

Amalia Buie: În vara anului 2015 am decis să nu mai mănânc produse de origine animală timp de o lună, și am înlocuit alimentația tradițională gătită cu alimente vegetale crude. A fost greu câteva zile, după care m-am obișnuit, am început să mă simt foarte bine, întinerită și cu multă energie. Astfel, am rămas pe acel drum. Și în prezent mănânc foarte multe crudități, dar și alimente vegane gătite, cu condiția să nu fie produse rafinate. Totul cât mai simplu, sănătos și din surse locale.

NewsBihor: Cum ai implementat veganismul în afacerea pe care o conduci?

Amalia Buie: Odată cu adoptarea veganismului, s-au produs schimbări mari în toate ariile vieții mele. Astfel, și cariera mea a pornit spre alte direcții. Am renunțat să mai lucrez la comandă, iar acum mă dedic doar proiectelor care produc serie. Am ieșit din zona de confort pentru o perioadă, m-am reeducat și am făcut pace cu mine. Am înțeles că viața mea artistică nu se rezumă doar la munca de atelier. Devenise enervant de plictisitor, aveam nevoie de acțiune și de motivație, care să-mi readucă inspirația. Astfel, mi-am făcut un plan pentru realizarea unei colecții la care să creez inclusiv materia primă. Am găsit în Italia furnizori de fire vegetale de bună calitate și, cu ajutorul unor colaboratori, am creat țesăturile, din care ulterior s-au croit rochiile. Țesăturile au fost dezvoltate și prelucrate după schițele și proiectul meu. Am desenat schița, am prelucrat-o în sistem informatic, apoi a fost introdusă în programul de țesut și așa a luat naștere produsul care urma să fie croit.

NewsBihor: Cu ce ai înlocuit materialele de origine animală?

Amalia Buie: Lucrez cu orice țesătură de calitate dacă este de proveniență vegetală, încercând să evit produsele care conțin plastic, poliester, produsele care provin din industria petrolieră, vopsele chimice periculoase pentru piele. Este reîntoarcerea la natură. Bumbac, cânepă, vâscoză naturală provenită din celuloză (o prefer pe cea provenită din bumbac, nu cea din lemn) sunt doar câteva exemple, dintr-o multitudine de opțiuni. Paleta poate fi foarte variata: vâscoză voal, vâscoză brocart, vâscoză tip stofă, bumbac satinat, creponat, plisat cu elastan, damasc, inuri. Există mai nou tehnologie care prelucrează ciupercile și resturile de ananas pentru a le transforma în piele ecologică. Știu să testez țesăturile, așa că nu mă poate păcăli niciun furnizor în privința calității lor.

NewsBihor: În ce măsură au îmbrățișat clienții tăi această schimbare?

Amalia Buie: Primul proiect fashion vegan a fost lansat pe piața românească în martie 2017. Am lansat „curentul” la un festival de modă foarte cunoscut din București și a fost primit extrem de bine, cu laude necontenite chiar și de la colegii de breaslă. Problemele au apărut după lansare, când am realizat că retailerii și managerii de magazine cu care colaborasem până atunci nu erau deschiși sau pregătiți pentru produsul creat de mine. A fost o dezamăgire, a urmat o întreagă reconfigurare și m-am orientat spre țările din vestul Europei. Nu m-am reîntors la vechile obiceiuri, deoarece nu clienții mă educă pe mine, ci eu am această responsabilitate, deci mi-am acceptat eșecurile și nu m-am abătut de la drumul meu, care s-a transformat într-o cauză. Printre altele, urmează să devin voluntar Greenpeace.

NewsBihor: Hainele ,,vegane” sunt mai scumpe decât cele obișnuite?

Amalia Buie: Eu am creat întotdeauna produse de nișă, produse exclusiviste, de zi și de ocazie. Produsele create de mine înainte de 2017 erau mai scumpe decât cele vegane. Nu fac comparații cu alte brand-uri, vorbesc strict în numele meu. Am căutat și m-am documentat ani la rând, să învăț cum aș putea crea un produs vegan, sustenabil, ecologic, natural, confortabil și care să aibă preț corect. Am început căutările la sfârșitul anului 2015, când nu găseam materiale, nu găseam cărți și nu exista nimic pe internet despre haine vegane. Era un teren virgin și a trebuit să îmi construiesc singură fundația.

NewsBihor: Creațiile pe care le realizezi pentru actorii de la Teatrul Regina Maria păstrează aceleași principii vegane?

Amalia Buie: Categoric, creațiile mele realizate la Teatrul Regina Maria respectă aceleași principii. Totuși, nu fac exces de zel, întrucât verific întâi magazia teatrului și dacă acolo sunt produse potrivite, chiar dacă nu sunt vegane, le folosesc pentru a nu face risipă. Mă documentez foarte bine când propun țesături și vin cu soluții simple, ecologice și necostisitoare. Am grijă de banii statului mai ceva ca de banii mei. A fost o situație anul trecut, la piesa de teatru „Avalanșa”, unde s-ar fi potrivit blana și pielea naturală, cu atât mai mult cu cât publicul era foarte aproape de actori și se vedea totul, până la cel mai mic detaliu. Am găsit soluția salvatoare cu piele și blană ecologică, realizate extrem de realist, încât ar fi putut să păcălească și un blănar. Că tot vorbeam anterior de preț, dacă aș fi cumpărat piele și blană naturală, am fi plătit înzecit.

NewsBihor: Crezi că adoptarea stilului vegan în vestimentație va căpăta amploare în următorii ani?

Amalia Buie: Da, cred că acest stil de viață este viitorul copiilor noștri. Și asta în toate ariile vieții, nu doar în vestimentație, dacă vrem să supraviețuim pe această planetă. Dacă nu vrem, putem să îngrășăm în continuare industria cărnii și să umplem râurile și oceanele cu plastic. Eu sunt unul dintre puținii pionieri care deschid calea, având convingerea că aceasta este soluția la multe probleme cu care se confruntă omul modern: boli, poluare, războaie, încălzire globală. Am creat un precedent pentru ce va urma peste 10 – 15 ani. Cu puțin noroc, poate mai repede. Astfel, prin creațiile mele mă îmbogățesc sufletește pentru că știu că ele trag un semnal de alarmă, spun un mesaj, care nu se referă doar la modă. Este un îndemn pentru toată lumea care are urechi să audă. Luați atitudine în fața asaltului de chimicale și produse animale din alimentație, din cosmetică și din modă. Nu suntem obligați să înghițim tot ce ni se oferă pe rafturile hipermarketurilor. Este important să devenim conștienți, să învățăm să citim etichetele hainelor, ale cosmeticelor și ale alimentelor pe care le cumpărăm.

Larisa Patricia Herlaș