,,Avalanșa”, o producție premiată la fiecare festival la care a fost prezentată, a obținut, duminică, un nou trofeu, pentru ,,Cel mai bun spectacol”, la Festivalul Internațional de Teatru Maltepe din Istanbul.

Trofeul a fost înmânat de către primarul sectorului Maltepe din Istanbul managerului interimar al Teatrului Regina Maria, Elvira Rîmbu și directorului artistic al Trupei Iosif Vulcan, Andrian Locovei.

Autorul textului ,,Avalanșa” este dramaturgul de origine turcă Tuncer Cücenoğlu, care s-a stins din viață în urmă cu câteva luni, la puțin timp după ce a venit în Oradea pentru a vedea cum a fost pusă în scenă creația sa de către Trupa Iosif Vulcan. Subiectul expus de acesta în operă este inspirat dintr-un fapt real. Unul dintre prietenii autorului i-a relatat povestea locuitorilor unui mic sat din estul Anatoliei, înconjurat de munți. Acolo, localnicii pot să facă zgomot doar trei luni pe an, iar în celelalte nouă luni totul trebuie să se desfășoare în liniște, deoarece chiar și cel mai mic sunet ar putea declanșa o avalanșă. Piesa este considerată cea mai de succes dintre creațiile literare ale lui Cücenoğlu, drept dovadă s-a jucat în peste 40 de țări.

Regia spectacolului îi aparține reputatului om de teatru Petru Vutcărău, dramatizarea textului îi aparține lui Claudiu Groza, decorul spectacolului este realizat de Ianis Vasilatos, iar costumele poartă semnătura Amaliei Buie. Din distribuție fac parte actorii Petre Ghimbășan (Bătrânul), Corina Cernea (Bătrâna), Consuela Egyed (Tânăra), Ciprian Ciuciu (Tânărul), Șerban Borda (Bărbatul), Gabriela Codrea (Femeia), Mirela Lupu (Moașa), Andrian Locovei (Președintele Comitetului), Anca Sigmirean (Membră a Comitetului), Georgia Căprărin (Fantoma fetei moarte), Alin Stanciu (Fantoma fratelui bătrânului) și Ion Ruscuț (Gardian 2), cărora li se alătură Ionică Lianu Popa (Copilul), Cristian Segărceanu (Gardian 2) și Nicolae Segărceanu (Membru al Comitetului) în roluri de figurație.

Orădenii care doresc să vadă spectacolul sunt așteptați în 20 octombrie, de la ora 20.00, la Sala Florica Ungur. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția teatrului, online pe www.biletmaster.ro și cu o oră înainte de fiecare spectacol de la locația unde acesta urmează să aibă loc.

După reprezentația din Oradea, actorii din distribuție vor face cunoscută ,,Avalanșa” cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura la București, în perioada 18 – 27 octombrie.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: Facebook Teatrul Regina Maria