Crăciunițe, begonii, trandafiri, crizanteme, margarete africane, mușcate, alături de alte zeci de soiuri de flori alcătuiesc frumoasa seră de flori din comuna Sîntion, din apropierea municipiului Oradea. Acolo, florile și plantele sunt îngrijite de mâini dibace, într-o atmosferă specială unde peste tot se aude muzică ambientală. Așadar, haideți să descoperim, împreună, povestea serei de flori din Sîntion.

NewsBihor: Cum a debutat afacerea?

Elena Zoica: Am pornit ca un bussines de familie, sora mea a terminat liceul acum 12 și nu a vrut să muncească pentru altcineva, așa că am dezvoltat acest bussines. Tot ceea ce s-a realizat s-a realizat din fonduri proprii. Din păcate, la noi în țară sunt foarte puține fonduri care se acordă pentru domeniul floriculturii. Începuturile noastre au însemnat 120 m² în curtea casei bunicii materne. Au trecut doi ani iar din 2009, ne-am mutat în Sîntion, unde am ajuns la o suprafață de 1.500 m².

NewsBihor: De ce ați ales Sîntionul pentru a vă dezvolta afacerea?  

Elena Zoica: Ne-am dorit să fim aproape de oraș și să avem acces la utilități. Ne-am dezvoltat afacerea treptat, în primul an a fost sera, după aceea a urmat introducerea sistemului de încălzire iar în final a fost sistemul de irigare și echiparea cu mese mobile. 

NewsBihor: La ce sumă se ridică toată investiția din momentul inaugurării până în prezent? 

Elena Zoica: Pot să vă spun că investiția a fost în jurul a 700.000 de euro dar nu ne oprim aici.

 

NewsBihor: Care este piața de desfacere?

Elena Zoica: Noi ne preocupăm să vindem pe toate cele trei canale, ne adresăm consumatorului direct dar livrăm și marilor rețele și către sistemul Horeca.

NewsBihor: Câți angajați aveți?

Elena Zoica: Depinde de sezon, în timpul verii avem în jur de 12-14 angajați.

NewsBihor: Ce flori și plante găsim în seră?

Elena Zoica: Avem trei tipuri de culturi: primăvară-vară, toamnă și iarnă. Primăvara și vara avem începând de la mușcate pe care le avem în peste 25 de variante, drepte, curgătoare și semicurgătoare. Veți mai găsi la noi petunii, begonii, margarete africane, lavandă și plante aromatice. În sezonul de toamnă avem crizantemă, crăciunițe și calluna.

NewsBihor: Care sunt cele mai cumpărate flori?

Elena Zoica: Se cumpără foarte mult zambile, mușcate și crăciunițe în perioada de iarnă. De asemenea, se cumpără margareta africană. Am început cu 1.000 de bucăți iar acum am ajuns la 12.000 de bucăți. Suntem singurii care cultivăm această floare în România.

NewsBihor: Oferiți consultanță clienților în momentul achiziționării florilor?

Elena Zoica: Da, ne preocupă acest aspect și ne dorim să fim mereu de folos clienților. Fiecare angajat este foarte bine instruit. O metodă bună pentru asigurarea unui mediu optim de viață al plantei ar fi aceea de a nu uda excesiv planta, cu atât mai puțin să lăsăm apa în tăviță. Noi avem soiuri certificate și garantăm pentru calitatea mărfii noastre.

NewsBihor: Cât de mult vă ajută mediul on-line pentru a vă promova activitatea?

Elena Zoica: Este foarte important să fim în permanentă legătură cu actualii dar să încercăm să atragem clienți noi. Suntem activi pe Facebook, unde încărcăm materiale noi, atractive. De curând, ne-am înscris pe site-ul produsinbihor.ro pentru a oferi și mai multor persoane posibilitatea de a cumpăra flori și plante crescute și îngrijite cu dăruire.

 

Agenția NewsBihor