Conducerea Filarmonicii de Stat din Oradea a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, programul stagiunii 2019 – 2020 și detaliile legate de bilete și abonamente.

Melomanii bihoreni vor fi răsfățați în noua stagiune cu 38 de concerte simfonice și 5 concerte camerale. Primul concert, cel care anunță deschiderea stagiunii, va avea loc în 19 septembrie, și aduce în fața orădenilor o capodoperă a literaturii vocal-simfonice, ,,Carmina burana” semnată de compozitorul neoclasic german Carl Orff. Lucrarea spectaculoasă implică un ansamblu simfonic de dimensiuni extinse, în special în ceea ce priveşte partea de percuţie, la toate acestea adăugându-se un cor mixt, un cor de copii şi trei solişti vocali. Conducerea muzicală a concertului aparţine dirijorului permanent, Romeo Rîmbu, iar soliştii vocali invitaţi sunt: Mariana Bulicanu (soprană la Opera Română Craiova), tenorul Ștefan von Korch, și baritonul Adrian Mărcan (solist al Operei Brașov și al Operei Naţionale din Bucureşti). Participă la concert Corul Filarmonicii sub pregătirea muzicală a dirijorului de cor Lászlóffy Zsolt şi Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu” pregătit de Nicoleta Țâmpu.

,,La modul punctual sunt stabilite programele primelor 4 luni, până în 19 decembrie. Pe ansamblul stagiunii din totalul de 38 de concerte, vom avea 8 concerte vocale simfonice. Pe lângă aceste concerte vom mai avea o gală de operă, în data de 5 Decembrie, dirijată de Victor Dumănescu. În cadrul acestei stagiuni vom avea invitați de marcă, atât dirijori cât și soliști instrumentiști, respectiv artiști lirici”, a precizat Vasile Foica. În următoarele concerte, Filarmonica Oradea îi va mai avea ca invitaţi pe dirijorul Cesar Alvarez (Spania), Leonard Boga, Alpaslan Ertüngealp (Turcia), Theo Wolters (Olanda), Gheorghe Costin, Grigore Constantin, Victor Dumănescu și Horváth Gábor.

Filarmonica de Stat va organiza, din nou, Festivalul Muzicii Clasice ,,Simfoniile Toamnei”, care va avea loc în perioada 11-21 noiembrie. Acesta va cuprinde șase concerte simfonice. Un alt eveniment muzical pe care instituția îl continuă este Festivalul Primăverii, programat pentru 17-26 marti 2020. Programul stagiunii mai cuprinde și un Concert de Crăciun, în 12 decembrie, și tradiționalele Concerte de Anul Nou, ce vor avea loc în 9-11 ianuarie.

Mădălina Venter