După ce NewsBihor a solicitat informații lămuritoare cu privire la neregulile depistate de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor în incinta cantinei Spitalului Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu” Oradea și la deciziile luate de conducere pentru a asigura hrana pacienților, răspunsurile au venit, o lună mai târziu, din partea directorului PNL-ist Dacian Foncea. Însă, acestea arată că interesul bihorenilor de a cunoaște adevărul este luat în derâdere chiar de către cei care ar trebui să se asigure de sănătatea lor.

La nouă zile după ce a fost trimisă solicitarea mai multor informații de interes public către conducerea Spitalului Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu” Oradea referitoare la situația cantinei și alte problematici conexe, pe e-mailul redacției a venit primul răspuns, însă nu unul care să lămurească lucrurile, ci care a căutat amânare: ,,În demersul dvs. jurnalistic bazat pe întrebările adresate spitalului, nu se poate reține urgența situației vizate deoarece hrana pacienților este asigurată legal și în bune condiții, cu atât mai mult cu cât spitalul public este într-un proces de evaluare proprie a activității cantinei pentru 30 de zile decis în ziua emiterii Ordonanței privind încetarea activității la obiectivul Cantină a Spitalului Clinic Municipal <<Dr. Gavril Curteanu>> Oradea nr. 14671 din 01.08.2019 de către DSVSA Bihor”.

Comunicarea finală a ajuns la redacție în data de 9 septembrie și a fost una cel puțin cinică. ,,Nu considerăm că sunt informații cu ecou public, mai exact nu vedem ce interes comunitar ar naște pentru cetățenii jud. Bihor de unde servim hrana, atâta timp cât hrana îndeplinește proprietățile calorice, organoleptice, gramajul și mai ales este gătită și furnizată în condiții legale”. În ciuda acestei ,,precizări”, Foncea ține să transmită că ,,Spitalul Clinic Municipal <<Dr. Gavril Curteanu>> Oradea este o instituție deschisă comunității și mass mediei locale și centrale”, fapt care nu reiese din modul în care a formulat răspunsurile către NewsBihor și, implicit, către cititorii agenției de știri.

Întrebat de ce a permis funcționarea cantinei Spitalului Clinic Municipal ,,Dr. Gavril Curteanu” în condiții proaste, având în vedere calitatea sa de director, și în ce măsură a fost pusă în pericol starea de sănătate a pacienților de condițiile igienice necorespunzătoare depistate de DSVSA Bihor la cantina Spitalului, Foncea a ,,răspuns” atașând Documentul de înregistrare sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor pentru activitățile din unitățile de vânzare cu amănuntul Nr. VA7433 din 08.04.2015, care nu vine să facă lumină deloc în acest caz. În același stil a oferit directorul răspuns și la întrebarea ,,Ce se va întâmpla cu angajații de la bucătărie?”, în număr de 15, având în vedere închiderea cantinei și externalizarea serviciilor de asigurare a hranei pacienților. Mai exact, liberalul a transmis că ,,Spitalul este în procedură de evaluare privind identificarea soluției optime privind prepararea, ambalarea și servirea hranei”, evitând, astfel, să răspundă la ce a fost întrebat. În mod previzibil, Dacian Foncea nu a specificat nici suma la care se ridica meniul zilnic al unui pacient când hrana era preparată la cantina Spitalului, respectiv cât costă acesta în prezent, în ciuda faptului că NewsBihor a solicitat și aceste informații. ,,Există o concordanță perfectă între costul mediu trimestrial al meniului zilnic și însumarea prânzului, cinei și micului dejun servite în regie proprie sau contractate cu firme specializate de catering spitalicesc”, a răspuns, fără să ofere cifre, directorul.

Vă reamintim că reporterul NewsBihor l-a contactat inițial telefonic pe directorul Spitalului, Dacian Foncea, însă acesta a refuzat să răspundă la întrebări, solicitând, în schimb, ca acestea să îi fie furnizate în scris, lucru care i-a permis să amâne transmiterea informațiilor cu până la 30 de zile, drept de care liberalul s-a folosit din plin, în ciuda interesului cetățenilor de a cunoaște adevărul în cel mai scurt timp.

NewsBihor

FOTO: bihorștiri