Asociația Culturală D’art Oradea, organizatorul deja celebrului festival – concurs ,,D’ale porcului”, va aduce împreună, pentru prima dată, reprezentanții industriei ospitalității și ai furnizorilor de produse și servicii gastro și conexe din județul Bihor. Acest demers face obiectul proiectului ,,Good Chefs Oradea”, sprijinit de Consiliul Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte și Agenția de Management a Destinației.

Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc joi, 19 septembrie, de la ora 18.00, la Complexul President din Băile Felix. O parte dintre cei care vor participa la întâlnirea programată de organizatori, prima de acest fel, au fost prezenți, marți, la conferința de presă în cadrul căreia au fost anunțate detaliile evenimentului. Este vorba despre cei patru inițiatori ai proiectului – Nicolae Pop, președintele Asociației Culturale D’art Oradea, Radu Silaghi, Babics Laszlo și Ciprian Urs, antreprenori pasionați de gastronomie, Ioan Șora, președintele Asociației Comunelor din România – filiala Bihor, dar și Simona Bișboacă, manager la Phenalex, Cosmin – Petru Herpuț, manager la Inox Line Distribution și Claudiu Toncean, manager la TEC.

Organizatori: ,,Bihorul este o destinație turistică gastronomică veritabilă”

Promotorii ,,Good Chefs Oradea” mizează pe dezvoltarea pe care Bihorul a cunoscut-o în ultimii ani dar și pe potențialul culinar pe care județul îl are, cu atât mai mult cu cât destinațiile gastronomice sunt foarte căutate de către turiștii români și străini. De aceea, în cadrul lansării de joi va fi promovat turismul durabil din județul Bihor, prin evidențierea obiectivelor turistice și a produselor alimentare tradiționale specifice fiecărei comune în parte, va fi promovată stațiunea Băile Felix, vor fi prezentați și promovați micii și marii producători locali de produse alimentare tradiționale și se va încerca stabilirea de parteneriate între producători, distribuitori și reprezentanți locali ai industriei ospitalității. ,,Așteptăm undeva la 300 de participanți, care vor fi incluși, ulterior, într-o bază de date, ce va fi făcută publică în cel mai scurt timp, probabil pe site-ul propriu”, a declarat Nicolae Pop. Tot acesta a spus, în numele organizatorilor, că se dorește inclusiv promovarea învățământului profesional dual cu specializările de bucătar și cofetar – patiser, iar în sensul acesta există deja antreprenori care au anunțat că vor oferi burse tinerilor interesați să studieze cele două domenii.

,,La întâlnire vor participa reprezentanți din conducerea națională și coordonatori zonali ai Asociației Naționale a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism România, manageri ai restaurantelor, cofetăriilor, patiseriilor, barurilor, cluburilor, firmelor de catering, hotelurilor, pensiunilor, sălilor de evenimente din județul Bihor, mici și mari producători de produse alimentare tradiționale, reprezentanți ai altor furnizori bihoreni de produse și servicii gastro și conexe, reprezentanți ai unităților de învățământ bihorene cu profil dual, angajați din HoReCa, reprezentanți ai ministerelor Turismului, Agriculturii, Mediului de afaceri, Comerțului și Antreprenoiatului și Educației, autorități locale și cunoscători sau admiratori ai gastronomiei”, au precizat gazdele evenimentului.

Programul de joi va cuprinde prezentări de produse și servicii gastro și conexe, sesiuni de degustare, demonstrații de artă culinară, prezentări de tunici/uniforme și veselă, muzică live, expoziție de artă plastică cu temă culinară și multe alte surprize. Meniul participanților va include bufet rece, bufet cald, vițel și berbec la proțap, aceștia urmând să aibă la dispoziție și open bar, open cocktail și cafe bar, open deserts area. Deoarece numărul de locuri este limitat, participarea la eveniment se face exclusiv pe bază de invitație. Detalii legate de participare se pot obține la numerele de telefon: 0744301605 – Nicolae Pop, 0751263132 – Radu Silaghi, 0744535650 – Babics Laszlo, 0746370566 – Ciprian Urs. Aceleași contacte pot fi folosite și de către producătorii locali interesați să își expună produsele la eveniment, întrucât lista este încă deschisă.

Formare și certificare la standarde europene

Asociația Culturală D’Art și-a propus să înființeze și o academie gastronomică, ,,Good Chefs Academy”, care ar putea să funcționeze de anul viitor. Aceasta va oferi cursuri de formare și certificare recunoscute în Uniunea Europeană pe segmentele de bucătar și cofetar – patiser. În cadrul academiei vor fi evaluate competențele și experiența persoanelor care deja profesează în cele două domenii, vor fi organizate masterclass-uri pentru amatori și profesioniști, cu specialiști de top și vor fi susținute cursuri de gătit și de alimentație sănătoasă pentru copiii cu vârsta de peste patru ani și adulți.

Larisa Patricia Herlaș

Foto: arhiva NewsBihor