Vernisajul expoziţiei de pictură intitulată ,,Şi vremea vremuieşte…”, de György Jovián, va avea loc luni, 16 septembrie, ora 17.30, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor. Evenimentul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor şi Fundaţia Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar.

György Jovián este un pictor și grafician maghiar, originar din România, cunoscut pentru numeroasele sale expoziții personale și de grup din România, Ungaria, Germania, Italia, Franța, Belgia, Portugalia, Slovacia, Cehoslovacia, Polonia etc., fiind un nume apreciat de critica de specialitate din ţară şi străinătate. De-a lungul carierei sale, a primit numeroase premii şi burse, dintre care cele mai importante sunt Premiul „Munkácsy Mihály” acordat pentru merite deosebite în domeniul artelor plastice (1999), Premiul Ministerului Patrimoniului Cultural Național Maghiar (2001), Premiul Jakobovits Miklós (2013), Premiul Kortárs (2014), Premiul annual pentru pictură contemporană acordat de MAC (Movimento Arte Contemporânea), Lisabona, Portugalia (2016) şi Premiul Prima Regional, acordat de orașul Budapesta și județul Pesta, Ungaria (2018). Începând din anul 2007, acesta este și membru al Secției de Arte Plastice a Academiei Maghiare de Arte.

Expoziţia se doreşte a fi una retrospectivă, ce relevă valoarea pictorului şi ,,cuprinde de la o lucrare din 1985 (Aquarius) până la creații din 2018 (Studiu pentru demolare XII, XIV), o paranteză temporală largă la care nu putem participa fără a ține cont de mărturisirea autorului: «Încep din mine însumi și încerc să-mi transfer personalitatea în tot ceea ce fac. E vorba despre propria mea viață și nevoia acută de a picta. Chiar nu contează ce pictezi, ci să pictezi»”, evidențiază dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crişurilor.

Violoncelista Szabó Ildikó este invitata specială a evenimentului, au anunțat organizatorii. Aceasta trăieşte la Berlin şi Budapesta şi este laureată a Premiului Junior Prima. Artista va susţine un concert în deschiderea vernisajului, care va include opere celebre.

Expoziţia va rămâne pe simezele Muzeului Ţării Crişurilor până în 27 octombrie 2019, iar intrarea la vernisaj este liberă în limita locurilor disponibile pe scaune.

Larisa Patricia Herlaș

Foto: Facebook György Jovián