În 14 și 15 septembrie, bihorenii și turiștii sunt așteptați la ,,ECO FOOD – târg local de gastronomie eco și bio”, care va avea loc în comuna Cărpinet, sat Călugări, chiar în curtea Mănăstirii Izbuc.

Târgul este organizat în cadrul proiectului numit ,,Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú-Bihar”, accesat prin Programul Interreg V.A. România-Ungaria, unde Agenția de Management al Destinației Bihor este lider.

Circa 20 de producători locali vor expune preparate gastronomice făcute din produse bio sau ecologice și obținute prin tehnici tradiționale de prepeparare și conservare, acestea urmând a fi promovate ca produse locale de turism. Potrivit organizatorilor, cei prezenți la eveniment vor putea degusta o serie de bunătăți, care amintesc de gustul copilăriei: pâine, plăcinte, prăjituri, produse din lapte și brânzeturi, carmangerie și mezeluri traditionale crude și uscate, produse conservate prin uscare, conserve de legume, carne, legume și fructe, miere, sucuri și siropuri naturale.

De asemenea, se vor găti demostrativ preparate specifice bucătăriei din zona Crișanei, cum ar fi plăcintele cu diverse umpluturi, patiserie coaptă sau friptă, pește și produse din pește, toros, bogracs, sarmale etc.

Programul artistic ce completează atmosfera târgului va fi compus din muzică religioasă, asigurată de coruri bisericești și muzică tradițională românească, cântată de membrii ansamblurilor folclorice din Bihor.

Larisa Patricia Herlaș