Mai mic ca suprafață decât Bihorul, dar cu o populație de aproximativ 450.000 locuitori, județul Steinfurt aparține provinciei Westfalia, cea mai dezvoltată zonă, adesea denumită  „motorul” economiei germane. 9 dintre reprezentanții administrației județene din Steinfurt s-au aflat într-o vizită oficială în județul Bihor, la invitația Consiliului Județean. „Spre deosebire de județul Bihor, unde avem 101 UAT-uri, în structura administrativă a județului Steinfurt intră 24 de UAT-uri dintre care doar 10 sunt orașe restul fiind comune. Consiliul Județean din Steinfurt are 63 de consilieri, iar bugetul pe care îl au la dispoziție dânșii este 7 ori mai mare decât al județului Bihor”, a spus Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor. După două zile în care s-a familiarizat cu structura și activitatea administrației județene, delegația din Germania s-a întâlnit, vineri, cu reprezentanții mass-media pentru a prezenta concluziile vizitei. „Am luat legătura cu administrația județului Bihor în ianuarie 2018. De mai bine de un an, județul nostru se gândește la perspective de parteneriat. Am identificat oportunități de colaborare în domeniile turism, sport, afaceri, social. În domeniul economic și urbanizare putem aduce modele de bune practici pe care să le implementați”, a spus Jost Laumann, consilier în administrația din Steinfurt.

Oportunități de afaceri, schimburi culturale și educaționale

Delegația din Germania a avut, joi, o întrevedere cu conducerea Camerei de Comerț Bihor. Consilierii germani s-au interesat de lucrările privind amenajarea parcurilor industriale din județ, profilul companiilor și afacerilor de succes și posibilități de colaborare. De asemenea, delegația s-a aflat în vizită la Liceul German „Friedrich Schiller” și au primit detalii despre implementarea sistemului de învățământ profesional în sistem dual după model german. „Companiile de succes din Westfalia și din județul Steinfurt caută să ajungă și în România, sunt interesate de oportunități de afaceri. Credem că poate exista o colaborare de succes în domeniul economic”, a spus Birgit Neyer, consilier pe probleme economice în administrația Steinfurt. Discuțiile purtate cu conducerea Consiliului Județean Bihor au atins și problematica aeroportului. „Și în Germania, aeroportul se află în subordinea Consiliului Județean. Și acolo, autoritățile s-au confruntat cu o scădere a curselor și a pasagerilor. Discuții s-au purtat și pe acest subiect în încercarea de a identifica posibile soluții”, a precizat Pásztor Sándor.

Membri delegației din Germania s-au arătat interesați de colaborare în domeniul turismului, după ce consilierii Agenției de Management al Destinației Bihor au prezentat obiectivele, dar și strategia turistică a județului pentru următorii ani. În cursul zilei de joi, delegația din Germania a avut programate întâlniri cu reprezentanții cultului evanghelic, a vizitat Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, dar și Muzeul Țării Crișurilor, unde a făcut cunoștință și cu activitatea celor două teatre din subordinea Consiliului Județean Bihor, dar și cu cea a Filarmonicii Oradea. De asemenea, vineri au fost programate întâlniri cu reprezentanții Gărzii de Mediu, dar și cu directorula djunct al A.D.I. Ecolect, Bimbó Szuhai Tibor, care a prezentat stadiul de implementare al proiectului european derulat de Consiliul Județean privind managementul integrat al deșeurilor. Tot astăzi sunt programate vizite la cele mai importante obiective turistice din Oradea.

Veres Diana