Joi dimineața, în cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Teatrului Szigligeti din Oradea au anunțat detaliile stagiunii 2019/2020. Potrivit acestora, publicul va fi răsfățat cu 13 premiere, o nouă ediție a Festivalului Teatrelor de Păpuși Profesioniste Maghiare din Transilvana (FuxFeszt), încă o ediție a Festivalului „HolnapUtán”, dar și multe alte evenimente.

Noua stagiune va fi deschisă de evenimentele dedicate Zilei Dramei Maghiare, în 21 septembrie, când Trupa Szigligeti va pune în scenă singura dramă scrisă de Endre Ady, sub formă de teatru-lectură. Evenimentul va marca, totodată, și începutul stagiunii maghiare la Studioul Szigligeti, în repertoriul cărora apar opere deosebite ale dramaturgiei maghiare precum „Lala din țara zânelor”, o adaptare după romanul pentru tineret al scriitoarei Magda Szabó (regia: Tünde Tóth), sau una dintre cele mai frumoase povești de dragoste de Ernő Szép, „Salcâmii din parc”. În a doua parte a stagiunii va avea loc premiera dramei câștigătoare a concursului de dramaturgie Drámázat: textul „Joacă de copil” de Sára O. Horváth va fi montat de Bálint Szilágyi. În cursul toamnei, Ansamblul Nagyvárad va prezenta spectacolul folcloric regizat de Árpád Könczei, „Când ciobanul…”, iar în martie 2020 trupa pregătește o adaptare teatru-dans a marelui clasic, îndrăgit de multe generații: „Vuk” de István Fekete (regizor: Csaba Györfi).

Stagiunea 2019/2020 marchează, de asemenea, 70 de ani de la începutul teatrului de păpuși artistic în limba maghiară din Oradea. Stagiunea jubilară va fi lansată cu a patra ediție a festivalului FuxFeszt. În cadrul evenimentului ce va avea loc între 30 septembrie și 5 octombrie, pe lângă spectacolele teatrelor de păpuși profesioniste maghiare din Transilvania, vor urca pe scenă trupe și artiști de renume din Ungaria precum: Teatrul de Păpuși „Griff” din Zalaegerszeg, Teatrul de Păpuși „Fabók Mancsi”, MárkusZínház, János Pályi, Anna Markó-Valentyik, Teatrul de Păpuși „Vojtina”, dar și Trupa „Bozsik Yvette”. Primul spectacol din stagiunea jubilară a Trupei Lilliput va fi „Pasărea fericirii”, în regia lui Attila Szabó. A doua premieră a trupei va fi „János Viteazul”, o adaptare la scenă a poemului omonim de Sándor Petőfi, regizată de Gyula Urbán. În a doua jumătate a stagiunii, Viktor J. Szabó pune în scenă o piesă contemporană pentru tineret, intitulată „Inimă-de-stea”, iar unul dintre fondatorii teatrului nostru de păpuși, Lajos Seres, regizează „Galoșul fermecat” de Matveev. Teatrul Szigligeti se pregătește să deschidă seria premierelor pe scena mare cu opereta „Sybill” de Viktor Jacobi. Va fi prima oară când publicul orădean va putea urmări această poveste de dragoste dintre cântăreața parisiană Sybill și locotenentul Petrov, în seara de Revelion.

Spectacolul va fi montat pe scenă de către unul dintre marile talente ale noii generații în teatrul muzical maghiar, Márk Tárnoki. După succesul spectacolului „Marea popoarelor”, Ansamblul Nagyvárad pregătește un nou spectacol de anvergură, în primele luni ale anului 2020. Spectacolul folcloric „Cântec ostășesc” va fi regizat de directorul artistic al Ansamblului Maghiar de Stat, Gábor Mihályi. Seria premierelor pe scenă mare va fi continuată de „Răzbunarea (Familia Schroffenstein)” de Heinrich von Kleist, o poveste tip Romeo și Julieta, cu mult umor negru. Spectacolul va fi montat de Dániel Kovács D., câștigătorul premiului Junior Prima. Ultima premieră a stagiunii 2019/2020 va fi musicalul maghiar „Y”, un spectacol despre și pentru generația Y, adică „băștinașii digitali”, conflictele, problemele specifice acestora.

Scenotehnică reînnoită

Stagiunea cu numărul 119 a teatrului se va desfășura sub semnul construcției, lucrările de modernizare a scenei mari fiind deja în plină derulare. Grație unui proiect transfrontalier câștigat de Consiliul Județean Bihor, până în decembrie 2019 se vor desfășura lucrări în cadrul cărora podeaua scenei va fi schimbată în întregime, sistemul de sunet și lumini, respectiv cel de regie tehnică va fi reînnoit, podul scenei va fi parțial mecanizat, respectiv se vor achiziționa trape și o scenă turnantă. Proiectul supranumit „Romanian-Hungarian cross-border incubator for performing arts” îl are ca lider pe Teatrul Csokonai din Debrețin, partenerii fiind Primăria Municpiului Debrețin și Teatrul Szigligeti din Oradea. Pe timpul lucrărilor programate în prima jumătate a stagiunii, spectacolele Teatrului Szigligeti vor fi jucate în sala Studioului Szigligeti și a Teatrului Arcadia.

Vânzarea abonamentelor începe în 17 septembrie și se desfășoară până la sfârșitul lui noiembrie. Abonamentele libere sunt însă disponibile pe tot parcursul stagiunii. Având în vedere lucrările în desfășurare, abonamentele sunt valabile inclusiv la un spectacol-studio la liberă alegere. Totodată, vă informăm că agenția de bilete a teatrului se mută pe strada Moscovei nr. 7. În stagiunea 2019/2020, programul casieriei se schimbă astfel: Luni – închis; Marți, joi 10.00 – 19.00; Miercuri, vineri 13.00 – 19.00.

Mădălina Venter