Și în acest an, Ansamblul Folcloric „Nuntașii Bihorului” al Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea a reprezentat cu cinste folclorul românesc, peste hotare, de această dată într-un turneu desfășurat în Spania. În vederea efectuării acestui turneu, ansamblul a beneficiat și de sprijinul Direcției de Dezvoltare și Implementare Proiecte Bihor.

Nuntașii Bihorului” au participat la cea de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor din Bermeo, organizat de asociația culturală „Alkartasuna Dantza Taldea” din Țara Bascilor, o regiune plină de tradiții. Cu acest prilej, „nuntașii” au avut ocazia de a cunoaște obiceiurile locale, dar și de a le împărtăși spaniolilor și tuturor celor implicați în festival aspecte legate de cultura românească și bucuria de a trăi, exprimate de cântecele și dansurile noastre străbune. Grupul a fost format din 9 perechi de dansatori, soliștii vocali: Florica Ruja, Ciprian Mocan și Teodora Șandru, alături de instrumentiștii: George Sabău, Rareș Mârza și George Ardelean, sub conducerea muzicală a profesorului Marius Constantin Marcu.

Pe parcursul celor cinci zile de festival, „nuntașii” au susțiunt spectacole în Bermeo, Mundaka, Altamira și localitățile din împrejurimi. Aceștia au adus în scenă cântece și dansuri din Bihor, precum și din zona Bucovinei și a Țării Năsăudului. Soliștii și dansatorii au participat la parada tradițională, îmbrăcați în straie autentice și i-au binedispus pe localnici cu ritmurile unice ale „higheghii cu goarnă”.

Mădălina Venter