Potrivit directorului adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice, Marius Fandly, explicația constă în faptul că activitatea legată de contribuabilii mijlocii a revenit ANAF Bihor. „După mai mulţi ani în care această activitate s-a derulat la nivelul Direcţiei Regionale din Cluj, din luna noiembrie 2018, administrarea fiscală a contribuabililor mijlocii a revenit Direcției Judeţene”, a precizat Marius Fandly. Reprezentantul finanțelor bihorene a spus că pe parcursul a două luni s-au restituit 127 milioane lei către bihorenii care au solicitat taxa auto și au fost emise 78.000 de decizii. În ceea ce privește activitatea din executări silite, au fost emise 38.220 somaţii de plată pentru 402 milioane lei, 24.029 popriri bancare de 240,46 milioane lei şi 495 sechestre pentru bunuri mobile şi imobile în valoare de 56,62 milioane lei. „În iulie 2009, încasările la bugetul de stat erau de 150 milioane lei, iar acum aproape s-au dublat. Nu au crescut pe baza inflației ci prin eficientizarea activității. România are însă în continuare un grad de colectare scăzut la nivelul statelor din Uniunea Europeană”, a spus prefectul Ioan Mihaiu.

Spitalul Clinic Județean Oradea a folosit doar 41% din fondurile pentru programul național de depistare a cancerului de col uterin

În ședința Colegiului Prefectural, Ludovic Varga, președintele Casei de Asigurări de Sănătate Bihor și Daniela Rahotă, director al Direcției de Sănătate Publică Bihor, au prezentat situația celor mai importante programe naționale derulate prin cele două instituții. La nivel județean, bugetul pentru programul de oncologie este de 41.711.370 lei, cel pentru diabet zaharat este 45.511.000 lei, iar cel pentru transplant este 915.000 lei. „Programul național pentru depistarea cancerului de col uterin are un buget de 313.000 lei. Dacă la Spitalul Pelican, bugetul s-a folosit în procent de 100%, la Spitalul Clinic Județean Oradea nu s-a folosit decât în proporție de 41%”, a menționat directorul DSP, dr. Daniela Rahotă. La solicitarea prefectului, directorul DSP a precizat că după explozia cazurilor de rujeolă înregistrate în primele trei luni ale anului, din luna mai nu s-a mai raportat niciun caz, iar procentul vaccinărilor este de 94%.

Veres Diana