Delegați din 7 țări și 17 localități din Uniunea Europeană și-au dat întâlnire, de vineri până duminică seara, în comuna Vadu Crișului. Întâlnirea s-a desfășurat în cadrul Picnicului European, un proiect depus de autoritățile din localitate spre finanțare pe programul Europa pentru Cetățeni. Picnicul a mai avut 9 ediții, fiecare desfășurate în țări și localități diferite. În România, manifestarea culturală a fost organizată în premieră. „Vineri și sâmbătă după masa, sub coordonarea dr. Balogh Béla au avut loc prezentări și au fost dezbătute teme ca a 30-a aniversare a revoluțiilor din Europa Centrală și de Est, multiculturalitate în cadrul Uniunii Europene, rezultatele Europei multiculturale sau viitorul Europei. Vineri seara pe scena de pe terenul de fotbal au urcat ansamblurile foclorice din Vadu Crișului, Tileagd, Aleșd, formația de dans modern Crush for dance, grupul Onix Music și formațiile din Legrad, Brezova și Hajduszovát, localități reprezentate la cea de-a X-a ediție a picnicului”, a transmis Hasas Ioan, viceprimarul comunei Vadu Crișului.

… și o paradă drapelelor pe străzile din comună

Unul dintre momentele deosebite ale serii a fost acela când pe scenă, poezia „Lacul” de Mihai Eminescu a fost recitată simultan în limbile română, maghiară și engleză. Sâmbătă dimineața, delegațiile prezente s-au întâlnit în fața primăriei pentru ca pe acordurile muzicii de fanfară să pornească într-o paradă a drapelelor până la terenul de fotbal, unde era programată deschiderea festivă.

După salutul primarului Dorel Cosma, al senatorului Derzsi Ákos și al managerului județului Bihor, Szabó József, a urmat concurs de gătit la care au participat 11 echipe. Pentru copii, pompierii voluntari din orasul Hajduszoboszló au prezentat exerciții pentru stingerea incendiilor, iar arcași profesioniști i-au inițiat pe micuți în tainele tirului sportiv. „Sperăm ca în urma acestui eveniment, atât numele comunei noastre, cât și al județului nostru să fie mai bine cunoscute în Europa”, a spus Dorel Cosma, edilul din Vadu Crișului.

Picnicul European s-a încheiat duminică. Evenimentul a avut loc în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană și câștigat de Primăria Vadu Crișului. De zece ani, întâlnirea culturală se desfășoară în locații diferite din Europa.

Veres Diana