Carele alegorice ale Consiliului Județean Bihor și municipiului Oradea au pornit, marți dimineața, în parada ediției jubiliare a Carnavalului Florilor de la Debrețin.

A trecut o jumătate de secol de când autoritățile din Debrețin organizează cel mai popular eveniment cultural. Carnavalul Florilor a devenit unul dintre obiectivele turistice ale Europei centrale, și sute de mii de oameni participă, în luna august, la sărbătoare. De 14 ani, festivalul florilor este prezent și în Oradea, prin manifestarea intitulată Fereastră deschisă spre Europa. Începând cu 2018, prin Fundația Euroregiunea Bihor- Hajdú-Bihar, Consiliul Județean s-a implicat în promovarea evenimentului în mai multe zone din Bihor. Anul trecut, câteva dintre carele prezente în parada de la Debrețin au ajuns și pe Valea Ierului.

Ansamblul Bihorul va prezenta tradițiile populare

Marți dimineața, la Debrețin a început parada celor 18 care alegorice. 1 milion de dalii din Olanda și alte sute de mii de flori uscate au fost aranjate cu grijă în compoziții, unele înalte de 5 metri și lungi de 10 metri. Printre acestea, pentru a doua oară, turiștii au putut admira carul cu flori al județelor Bihor și Hajdú-Bihar. Intitulată „Dă-ne nouă pâinea cea de toate zilele”, compoziția florală întruchipează familia tradițională și roadele pământului. Valea Ierului este cunoscută pentru culturile viticole și de grâu, de altfel, spicele și strugurii fiind prezente în simbolurile heraldice ale celor două județe. Carele alegorice au fost însoțite pe străzile din Debrețin de dansatori și majorete. De la ora 15, Ansamblul Folcloric Bihorul va deschide programul dedicat tradițiilor și va prezenta dansuri populare. Miercuri, carele alegorice vor fi prezente în Oradea, iar joi, acestea vor străbate localitățile de pe Valea Ierului.

Veres Diana