Duminică, pe platoul din Roșia, a avut loc cea de-a șaptea ediție a Festivalul-concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban”. Festivalul cinstește memoria marelui meșter de viori și interpret Dorel Codoban.

Festivalul-concurs urmărește descoperirea instrumentiștilor talentați și promovarea viorii cu goarnă, instrument specific Bihorului. Juriul a fost format din prof. Ioan Fluieraș, asist. univ. dr. Andrada Ciupeiu și George Rada, violonist la Filarmonica Oradea. La concurs s-au înscris 12 tineri instrumentiști amatori. Câștigătorii locurilor I-III au primit premii în bani, fiind obținute de: marele premiu a fost acordat lui Roberto Paul Drimbău din Sînmartin, premiul I- Eduard Șipoș din Marghita, premiul II- Andrei Chirilă din Hotar, iar premiul III- Vlad Andrei Popa din Oradea. Marele premiu al concursului a fost o vioară cu goarnă (cu aparat Supraphon) realizată de meșterul Marius Mihuț din Cihei. Vioara cu goarnă a fost înmânată câștigătorului marelui premiu chiar de Floare Codoban, soția regretatului meșter de viori, Dorel Codoban.

Concursul a fost urmat de un program al ansamblurilor ,,Floarea Barcăului” din Marghita, ,,Datina- Dubașii” din Hotar, ,,Moșuț” din Vadu Crișului, ,,Codrenii Bihorului” din Roșia, de un recital la vioară cu goarnă al lui Marius Mihuț și de soliștii Alexandru Haiduc, Daniela Rada, surorile Tomele, Andrada Oroas. După acest program, roșienii au sărbătorit ziua comunei printr-un spectacol realizat de invitații Primăriei Roșia: Maria Sidea, Mirela Mănescu, ,,Șogorițele” Elena Șerb și Lia Bereș, Ansamblul ,,Flori de măr” din Brașov, Ansamblul ,,Busuiocul” din Arad, Florin Bindiu, ,,Stelele Bihorului”.

Festivalul-concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban” a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, în colaborarea cu Primăria comunei Roșia.

Mădălina Venter