Marți dimineața a avut loc, în sala mare a Instituției Prefectului județul Bihor, cea de-a II-a etapă a Campaniei „Informare acasă! Siguranță în lume”, organizată de către Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.

Scopul acestei campanii este de a realiza o informare corectă și cât mai completă a potențialilor migranți români în ceea ce privește drepturile pe care le au în statele membre ale Uniunii Europene. La întâlnirea organizată la Oradea au participat Lilla Debelka, secretar de stat la Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, subprefectul Iulius Delorean, Rusu Loredana, director adjunct la Autoritatea Electorală Permanentă Nord – Vest, comisarul Dorina Mărcuț, de la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, expertul parlamentar Ramona Tomșa, directorii instituțiilor deconcentrate și reprezentanți ai primăriilor din județul Bihor.

,,Ne dorim să contribuim la prevenirea și combaterea factorilor de risc la care se expun românii care aleg să plece peste hotare, să susținem procesul de integrare a românilor în țările unde aceștia trăiesc, studiază sau muncesc, dar și să asigurăm inserția și integrarea socială a acestora odată cu decizia de a reveni în România”, a declarat orădeanca Lilla Debelka.

,,Este o problemă foarte actuală aceea a românilor care pleacă în străinătate fără să dețină informațiile vitale. Din păcate, inclusiv la turiști se remarcă o lipsă de cunoștințe. Nu știu unde să se adreseze, nu știu ce să facă dacă au o problemă de sănătate. (…) Cea mai expusă este, din păcate, generația tânără, întrucât mulți tineri aleg să plece în străinătate imediat după absolvirea facultății, când încă nu au o experiență de viață solidă. Nu este simplu pentru ei”, se arată îngrijorat Delorean.

Ioan Mang a adus în discuție și o altă problemă de actualitate, lipsa locurilor de muncă atractive pentru tineri, lucru care încurajează plecarea în străinătate. ,,Atunci când se anunță creșterea vârstei de pensionare, toată lumea este supărată. Când vine vremea pensionării, toți doresc să amâne momentul în care se lasă de serviciu. Și, în timpul acesta, absolvenții de facultate nu au loc de muncă. Așa, îi forțăm să caute calea străinătății. (…) Cei care ajung la pensie s-au obișnuit cu ideea că au dreptul, prin lege, să își prelungeasca existența în câmpul muncii și, astfel, primesc și pensie și salar. Aici cred că va trebui să intervină sistemul legislativ, în sensul în care fie crește vârsta de pensionare, fie se decide ca cine lucrează în domeniul public să nu poată lua și pensie și salar de la stat”, a declarat vicepreședintele CJ Bihor.

Posibilități de vot pentru românii din străinătate

Având în vedere că se apropie alegerile prezidențiale, directorul adjunct al Autorității Electorale Permanente Nord – Vest a prezentat, în cadrul întâlnirii, soluțiile găsite pentru a se evita aglomerația în rândul românilor care doresc să voteze în străinătate. O posibilitate este înregistrarea ca alegător în străinătate de către cetățeanul român cu drept de vot care se va afla în străinătate în ziua votării, indiferent de motiv, și solicitarea organizării unei secții de votare în localitatea și statul unde vrea să voteze. A doua variantă este înregistrarea ca alegător prin corespondență de către cetățeanul român cu drept de vot, care locuiește în străinătate și deține documente valabile de ședere din partea statului respectiv, și solicitarea de transmitere prin poștă a documentelor de vot la adresa sa de corespondență. Până în acest moment au fost primite 4107 cereri pentru secția de votare și 3689 cereri de vot prin corespondență.

Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!” se derulează în toate cele 41 de județe ale țării și în municipiul București.

Larisa Patricia Herlaș