Banca Națională a României a anunțat că, în cursul anului 2020, va lansa în circulație bancnota de 20 de lei, care va avea pe una dintre fețe portretul Ecaterinei Teodoroiu, eroina căzută în luptă în timpul Primului Război Mondial.

Decizia a fost luată de Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României, în ședința din 30 iulie. Bancnota va avea valoarea nominală de 20 de lei, ce a mai fost utilizată în istoria emisiunilor de bancnote românești și se regăsește printre cele aflate în circulație în zona euro. Alegerea imaginii Ecaterinei Teodoroiu are o dublă semnificație. ,,Banca Națională a României susține astfel preocupările pentru consolidarea egalității de gen, în linie cu inițiativele altor bănci centrale din lume. De asemenea, BNR marchează încă o dată împlinirea Centenarului României Mari, onorând imaginea unui erou al Marelui Război de Reîntregire”, se arată într-un comunicat al BNR.

Banca Națională nu este la primul demers de promovare a imaginii unei femei pe o bancnotă. Anul trecut Consiliul de Administrațiea a ales imaginea Reginei Maria pentru bancnota aniversară de colecție dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: www.activenews.ro