Principalul beneficiar al proiectului transfrontalier va fi, în esență, populația din zona de Nord Vest a județului Bihor, în Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Nord Vest fiind cuprinse 22 de UAT-uri. Potrivit raportărilor, în localitățile din Valea Ierului, concentrația de arsen din apele subterane este peste limita de 10 micrograme/litru. „Calitatea apei lasă de dorit pe Valea Ierului. Încercăm să menținem parametri mai aproape de limita normală. Ultimele analize, pentru apa furnizată în Valea lui Mihai, arată o îmbunătățire față de anul 2018. În Valea lui Mihai există și o stație de tratare a apei”, a precizat Nyakó József, președintele A.D.I. Zona Nord Vest, partener, alături de comuna Borș, Alföldvíz Regional Water Utility Services Ltd, și liderul Apă Canal Nord Vest S.A., în proiectul „Dezvoltarea de soluții comune pentru creșterea calității apei potabile”.

Se va investi în tehnologie modernă pentru analiza apei

Perioada de implementare a proiectului este curpinsă în intervalul 01.11.2018-30.04.2020. Din bugetul de 267.488 euro, compania Apă Canal Nord Vest S.A. va achiziționa o unitate mobilă, care va permite analiza chimică și biologică a apei, iar A.D.I. Zona Nord Vest va achiziționa o unitate mobilă pentru stabilirea pierderilor de apă pe rețea. „Pierderile sunt semnificative, chiar și de 50%, pe porțiunile unde există conducte vechi, ruginite”, a spus Bátori Géza, primarul comunei Borș. Partenerul transfrontalier în proiectul cu finanțare europeană va achiziționa un sistem de inspecție video a forajelor de adâncime. „Administrăm peste 200 de foraje de adâncime în zona de frontieră și asigurăm servicii pentru 133 de localități. Noua tehnologie ne va permite verificarea forajelor până la o adâncime de 500 metri, iar membrii A.D.I. vor putea împrumuta sistemul pentru propriile determinări”, a spus Harangozó Gábor, manager de proiect, Alföldvíz Regional Water Utility Services.

În cadrul proiectului se vor organiza și workshopuri, sesiuni de instruire, vizite bilaterale, schimburi de experiență, practicarea și învățarea de noi metode pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă. Autoritățile se gândesc la elaborarea unui proiect prin intermediul căruia să se refacă întreaga infrastructură necesară furnizării apei potabile de calitate.

Veres Diana