În Ungaria, Festivalul Florilor bifează, anul acesta, o ediție jubiliară. „Pot să spun că ediția cu numărul 50 o pregătim de 5 ani. Veți putea urmări evoluția fantastică pe care a avut-o acest eveniment, demn de o Europă multiculturală. Carnavalul nu este numai despre flori; îi reprezintă pe oameni, înțelegerea dintre ei, este despre tradiții, cunoaștere. 18 care alegorice, adevărate opere ale artiștilor florali, vor defila pe străzile din Debrețin și câteva pe străzile din Oradea și pe Valea Ierului, în cadrul unui spectacol de vis”, a apreciat dr. Papp László, primarul din Debrețin. Cea de-a 50-a ediție a Festivalului Florilor din Debrețin va debuta pe 14 august. Timp de o săptămână, publicul va avea la dispoziție un mega eveniment cu peste 100 de spectacole. „Moștenirea culturală și societatea civilă funcționează într-o simbioză perfectă. Ediția cu numărul 50 nu este specială pentru că este o ediție jubiliară ci pentru că reprezintă crezul nostru, măiestria artiștilor florali, munca dansatorilor, coregrafilor, inginerilor de lumini, a organizatorilor. Este despre noi, toți”, a spus Bódor Edit, organizator al evenimentului.

De pe stadion pe străzile din Debrețin

„O petrecere reușită începe cu stingerea luminilor. Exact aceslași lucru îl vom face și noi pentru spectacolul ce se va desfășura pe stadion. Accesul publicului este restricționat la anumite zone, așa că vom folosi 600 de becuri inteligente pentru a aduce producțiile mai aproape de spectatori”, a precizat Lévai Balázs, regizorul spectacolului. În cadrul festivalului vor evolua soliști și dansatori din toată lumea, în total 27 de formații de toate genurile. Se vor pune în scenă spectacole de teatru, dar și concerte de muzică clasică. În timpul festivalului, mai mulți brutari vor crea pâinea orașului Debrețin. „Se va folosi o maia de 120 de ani, iar pâinea va fi coaptă pe vatră. Toți brutarii din zonă își vor aduce contribuția la acest produs”, a spus brutarul Szabadfi Szabolcs. Din program nu vor lipsi concursul culinar în urma căruia va fi desemnată înghețata ediției jubiliare, proiecțiile 3D pe clădirea universității și activități pentru copii.

În Oradea, Festivalul Florilor debutează pe 15 august

Ca și în anii trecuți, Festivalul Florilor se va organiza și în județul Bihor, cu sprijinul Fundației Euroregiunea Bihor-Hajdú-Bihar din cadrul Consiliului Județean. Programul va debuta însă pe 15 august și se va încheia pe 22, cu parada carelor alegorice.

„Noi învățăm să facem lucrurile mai bine. Astfel, în Oradea, programul va debuta pe 15 august, iar timp de o săptămână vom avea concerte, spectacole, muzică clasică, operă, concursuri pentru copii și unul al cofetarilor, care vor trebui să realizeze „tortul județului”. De 14 ani organizăm împreună acest eveniment, iar de anul trecut, Consiliul Județean Bihor și cel din Hajdú-Bihar au un car comun în paradă. Pe 22 august, 5 care alegorice vor porni spre localitățile de pe Valea Ierului, parada încheindu-se în Săcueni. Vă urmărim pas cu pas pentru ca în fiecare an să putem spune – Ediția aceasta a fost cea mai frumoasă!”, a spus Pásztor Sándor, la conferința de presă de la Debrețin, care a prefațat programul ediției jubiliare.

Organizatorii festivalului din Debrețin au anunțat că pe lângă florile autohtone, peste 1.000.000 de dalii din Olanda vor fi folosite în compozițiile florale prezentate în cadrul ediției jubiliare. Carul comun al Consiliul Județean Bihor și cel al guvernării Hajdú-Bihar va prezenta familia și tradițiile din Valea Ierului, de data aceasta, elementul central fiind pâinea oferită localnicilor de îngeri. Carul comun al localităților Oradea și Debrețin vor prezenta perechi de dansatori populari. În compoziție va fi reprodus portul popular din Țara Beiușului.

Veres Diana