Cea de-a doua ediție a Festivalului ,,România de Mână”, ediția comemorativă ,,In memoriam Florica Duma” va avea loc în perioada 26 – 28 iulie, în satul Bicăcel, comuna Lăzăreni.

Festivalul este rezultatul unui proiect al Asociației de Teatru Experimental Clandestin, condusă de Sebastian Bărbălan. ,,Scopul nostru este acela de a așeza pe harta turismului cultural transilvănean zona Lăzărenilor și de a deschide drumul spre activități culturale în peisajul rural bihorean. De asemenea, ne dorim să continuăm acest festival care a fost primit cu entuziasm de către comunitate încă de la prima ediție”, a declarat președintele Asociației.

Întrucât organizatorii și-au propus să facă cunoscute meseriile vechi ale românilor, cu care tinerii nu sunt familiarizați, dar și să scoată la lumină meșteșuguri bogate în artă și cultură, în cadrul celor trei zile de festival participanții vor putea vedea opinci purtate de străbunicii lor, păpuși confecționate din textile, împletituri din răchită, cămăși tradiționale, cufere și legătorii de carte. Mai mult decât atât, cei interesați vor învăța de la meșterii populari și care este procesul prin care trec acestea până să ajungă în forma finală.

De asemenea, Centrul Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor a pregătit mai multe momente artistice folclorice, cu artiști de seamă, care vor fi oferite publicului sâmbătă și duminică. Asta nu înseamnă că ziua de vineri va fi lipsită de cântec, joc și voie bună deoarece organizatorii au inclus în desfășurătorul manifestării o idee inedită. ,,Vineri, chiar în ziua de deschidere a Festivalului, cei mai talentați locuitori ai comunei Lăzăreni sau din comunele învecinate vor fi invitați să urce pe scenă și să le arate tuturor cât sunt de buni la cântat, dansat sau în alte domenii artistice”, a explicat Bărbălan.

Desfășurarea evenimentului este posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, și a Primăriei Lăzăreni.

Un centru pentru valorificarea talentelor

Conducerea Asociației de Teatru Experimental Clandestin a mai anunțat că își dorește să înființeze în comuna Lăzăreni un Centru de Cercetare și Experimentare Artistică, care va fi dedicat tinerilor din zonă și nu numai. ,,Îmi doresc ca acest Centru să reprezinte un mediu propice exploatării talentului persoanelor care își doresc să studieze artele plastice și noile arte. În acest sens, voi contacta specialiști de la Universitățile din țară care să predea cursurile”, a spus Sebastian Bărbălan.

Larisa Patricia Herlaș