Asociaţia „Ér Hangja” din Săcueni va continua tipărirea jurnalului care promovează regiunea Valea Ierului, și va realiza, în format digital, albumele multilingve de fotografii pentru a face cunoscute valorile și tradițiile din zonă – toatea acestea în baza unor proiecte finanțate de Consiliul Judeţean prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor.

Proiectul intitulat „Valorile Văii Ierului în formă digitală” va ajunge, astfel, în etapa a doua, o iniţiativă care este în faza pregătirii începând cu data de 15 iulie. „Asociaţia „Ér Hangja” documentează înregistrarea unei colecții digitale despre Valea Ierului, într-o largă arie tematică (cultură, sport, păstrarea tradiţiilor, artă plastică) începând cu anul 2013. Scopul este imortalizarea trecutului, comorilor zonei, transmiterea informațiilor celor interesaţi și într-un fel nepoţilor noştri. Totodată, proiectul urmărește să identifice valorile regiunii și să contribuie la păstrarea acestora prin realizarea unor albume multilingve de fotografii, atât în formă digitală cât şi palpabilă. Proiectul este de fapt o continuare a unei iniţiative a asociaţiei din anii precedenţi. Motivaţia grupului de lucru care a depus proiectul era lipsa materialelor digitale şi printate care ar putea promova valorile Văii Ierului în rândul cercetătorilor și turiştilor”, a precizat Bíró Orsolya, reprezentantul asociației. Cu acest scop asociaţia încearcă să publice cât mai multe materiale pentru promovarea zonei în care își are sediul.

Un deceniu de publicistică în Săcuieni

Totodată, Asociaţia „Ér Hangja”, care realizează editarea și publicarea unui jurnal lunar în oraşul Săcueni, a solicitat finanţare pentru tipărirea acestuia, jurnalul fiind publicat pentru prima dată în urmă cu un deceniu. Prin finanțarea proiectului, Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte (DDIP) a Consiliului Judeţului Bihor contribuie la publicarea jurnalului „Ér hangja” într-un tiraj de două mii de exemplare pentru o perioadă de 2 luni. ,,Jurnalul cu știrile orașului Săcueni și ale celor cinci sate aparținătoare (Cadea, Ciocaia, Cubulcut, Sânnicolau de Munte şi Olosig) reprezintă rezultatul unor gânduri inovative, deoarece înainte de jurnalul „Ér hangja” nu a existat o revistă care să informeze locuitorii şi care să reflecte asupra unor tematici ca şi istorie, tradiţie, știri şi informații actuale de interes public”, a spus Bíró Orsolya.

Mădălina Venter