Vernisajul expoziţiei ,,Selecţii din colecţia de artă grotescă a Uniunii Kapos Art (Kaposvár, Ungaria)” va avea loc joi, 25 iulie, de la ora 17.30, la Muzeul Ţării Crişurilor, din strada Armatei Române.

Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART a fost înfiinţată la Kaposvár, în 1990, primul său eveniment naţional fiind ,,Concursul şi Expoziţia de Artă Plastică şi Populară Grotescă”, care, de atunci, se organizează din trei în trei ani. Din donaţiile artiştilor care au participat la acele expoziţii, Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART a înfiinţat o Colecţie Internaţională de Artă Grotescă, care a avut numeroase expoziții. În prezent, Colecţia cuprinde 200 de lucrări de pictură, grafică unică sau multiplă, grafică PC, plastică mică, lucrări din textile sau din alte materiale, semnate de artişti plastici din Ungaria, Cehia, România, Slovacia, Rusia, Italia, Olanda.

,,Grotesc” de interesant

Potrivit organizatorilor, la expoziţia de la Oradea participă 63 de artişti plastici, ce vor expune 76 de lucrări realizate în tehnici „cu un amestec aproape grotesc”: de la gravură în aluminiu la pictură în ulei, de la pastel la colaj, de la lemn şi sticlă la inkjet print, de la bronz la cărbune şi tuş pe hârtie etc. Tema acestei expoziţii „se înscrie normal, firesc, în istoria mare a artei şi face parte din peisajul artei contemporane (…) pentru că, înainte de toate, avem de a face, în lucrările expuse, cu un grotesc al contemporaneităţii”, se arată într-un comunicat trimis de Muzeul Țării Crişurilor.

Lucrările surprind aspecte din viaţa socială şi, „transformate în cadre cinematografice şi rulate succesiv pe un ecran, s-ar constitui într-un excelent film despre lumea în care trăim şi despre omul zilelor noastre. O lume care parcă îşi exersează Apocalipsa. O lume care îşi trăieşte Apocalipsa fragmentar pentru a o face suportabilă. În asta stă puterea pieselor alese – grupate, ele sunt o descriere exactă a acestui început de secol, un început care seamănă tot mai mult cu un sfârşit. Ele ies din sfera grotescului ca specie artistică şi devin purtătoare de realitate, purtătoare de adevăr (…)”, descrie dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului și cel care va prezenta expoziția publicului.

La vernisaj au confirmat prezența Vörös András, preşedintele Uniunii Kapos Art şi curatorul acestei expoziţii, Klára Holmos, artist plastic, de asemenea din partea Uniunii Kapos Art, precum şi violistul Thurzó Sándor József din Oradea.

Vernisajul este organizat de Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Kapos Art, Magyar Müvészeti Akadémia, Kaposvár Megyei Jogú Város, Agora – Együd Árpád Kulturális Központ şi MKITSZ. Intrarea la eveniment este liberă, iar expoziţia va rămâne pe simeze până în data de 2 septembrie 2019.

Larisa Patricia Herlaș