Raul Matei are 24 de ani, o afacere în domeniul horticol pe care o gestionează alături de părinți, un hectar de teren pe care se află 27 de solarii și desigur, multă ambiție și determinare. Pornind de la aceste câteva informații, azi vă vom prezenta povestea sa de succes. Absolvent al Facultății de Protecția Mediului din cadrul Universității Oradea, actual masterand al aceleași instituții, tânărul Raul Matei a căutat oportunitatea optimă pentru dezvoltarea afacerii familiei. Ambițios și vizionar, a văzut în fondurile europene o perspectivă demnă de luat în considerare. Zis și făcut! A urmat întocmirea dosarului, îndeplinirea unor criterii specifice, astfel reușind să obțină suma de 50.000 euro prin Programul Național de Dezvoltarea Rurală 2014-2020.

NewsBihor: Cum a început povestea afacerii dumneavoastră?

Raul Matei: Povestea a început de la bunici, care aveau terenul unde cultivau legumele iar după aceea li s-au alăturat și părinții mei în această muncă iar de aproximativ șase ani m-am implicat activ și eu. Am studiat horticultura, sunt inginer cu acte în regulă iar acum sunt masterand la Facultatea de Protecția Mediului din Oradea.

NewsBihor: În ce constă afacerea?

Raul Matei: În acest moment avem 27 de solarii, întinse o o suprafață de aproape un hectar. Cultivăm vinete, ardei, roșii, gogoșari, pepene galben. Folosim semințe de calitate și îngrășământ natural, ne dorim și chiar reușim să obținem o marfă de calitate, nu doar aspectuoasă dar mai ales gustoasă pe care o vindem în piața din zonă dar și în en-gros-uri.

NewsBihor: Îți propui să vinzi marfa și în supermarket-uri?

Raul Matei: Da, acesta este unul din obiectivele de viitor.

NewsBihor: Câte persoane se ocupă de bunul mers al afacerii?

Raul Matei: Trei persoane, însemnând eu, mama și tata.

NewsBihor: Ai obținut un sprijin financiar din partea Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale prin Submăsura 6.1, Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Care au fost pașii pe care i-ai urmat?

Raul Matei: Este vorba despre o submăsură pentru instalarea tinerilor fermieri ceea ce înseamnă practic activitatea de administrare cu drepturi depline în caliate de șef al unei exploatații agricole pentru prima dată. În funcție de dimensiunea economică a exploatației se poate primi între 40.000 și 50.000 euro. Trebuie să indeplinești câteva cerințe pentru a putea obține finanțarea. Exploatația trebuie să aibe o dimensiune economică cuprinsă între 12.000 și 50.000 sandard output, o valoare a producției standard; să fie înregistrată ca microîntreprindere sau ca întreprindere mică; să fie înregistrată obligatoriu în Registrul Unic de Identificare-APIA dar și la Registrul agricol sau la Registrul exploatațiilor ANSVSA. După aceea trebuie să ai un consultant bun care să te ajute să întocmești actele.

NewsBihor: Care a fost suma obținută și ce ați realizat cu acești bani?

Raul Matei: Am obținut suma maximă care se putea obține, adică 50.000 euro iar din acești bani am cumpărat utilaje, îngrășăminte și am marit numărul solariilor.

NewsBihor: Din ce în ce mai mulți cumpărători preferă să își procure marfa direct de pe internet. Este mult mai comod și mai ușor. Te-ai adaptat și tu acestui trend?

Raul Matei: Da, sunt conștient că trăim în era tehnologiei iar acest lucru implică automat o simplificare a lucrurilor. Am profitat de ocazia pe care mi-a oferit-o Consiliul Județean Bihor prin proiectul Produs în Bihor. Este o platformă web unde pot să îmi vând mult mai ușor marfa. Este un sprijin real.

NewsBihor: Ce sfaturi ai avea pentru tinerii care vor să dețină o astfel de afacere?

Raul Matei: Cine este determinat și muncitor, va reuși. Trebuie să fie obiectivi și să înțeleagă că acest tip de afacere necesită implicare 100%. Și, așa ca spirit de glumă, să fie conștienți că nu vor avea vacanță în perioada verii, deoarece atunci se muncește cel mai mult în horticultură.

Agenția NewsBihor