Cinci parteneri din județele Bihor și Békés și-au dat mâna pentru implementarea proiectului intitulat ,,Rețea transfrontalieră pentru susținerea dezvoltării carierei profesionale din regiunea de graniță”, finanțat cu peste 2,5 milioane euro în cadrul Programului Interreg V-A România – Ungaria.

Având o durată de doi ani, începând din 1 martie 2019, proiectul are ca obiectiv creșterea calității locurilor de muncă prin crearea unui sistem care să permită exploatarea mai bună a talentelor existente în Bihor și Békés. Astfel, și problemele socio-economice cu care se confruntă cetățenii fără loc de muncă din cele două județe ar suferi o amelioare sau și-ar găsi rezolvarea.

Principalii beneficiari ai proiectului vor fi persoanele tinere, aflate la începutul vieții profesionale, care au nevoie de consiliere în carieră, astfel încât, ținând cont de abilitățile și cunoștințele lor, dar și de tendințele actuale și viitoare ale pieței muncii, să își identifice parcursul potrivit în sfera muncii. Astfel, sunt vizați elevii cu vârste mai mari de 15 ani din Bihor și Békés, instituțiile de învățământ din cele două județe, companiile și sectorul de afaceri din România și Ungaria și locuitorii regiunii transfrontaliere Bihor – Békés.

Parteneriat dincolo de graniță

Pentru implementarea proiectului și-au dat mâna Societatea Caritabilă ,,Don Orione”, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bihor, Camera de Comerț și Industrie a județului Békés, Oficiul Guvernamental Békés și Fundația Județului Békés. Partenerii români și maghiari au participat, luni, la conferința de lansare a proiectului, care s-a desfășurat la sediul Asociației Millesime, din Cetatea Oradea. În cadrul evenimentului, reprezentanții entităților implicate au prezentat activitățile pe care le vor desfășura, fiecare, pe parcursul celor doi ani.

Astfel, directorul executiv al AJOFM Bihor, Békési Csaba a anunțat că instituția pe care o conduce va organiza două burse a locurilor de muncă și orientare în carieră, evenimente care vor avea loc în colaborare cu Inspectoratul Școlar al județului Bihor. De asemenea, va fi înființat un birou mobil care să asigure serviciile publice de ocupare, ce va ajunge la cel puțin 50 de comunități locale din Bihor. ,,Timp de 18 luni de zile, acesta va deservi activităților de informare și consiliere profesională. Estimăm că aproximativ 1.000 de persoane vor beneficia, în perioada stabilită, de aceste servicii”, a declarat Békési Csaba. Nu în ultimul rând, va fi elaborat un studiu cu titlul ,,Plan de Acțiune Comun pentru o piață a forței de muncă integrată în zona graniței România – Ungaria” și vor mai fi organizate un workshop și o conferință internațională pentru specialiști.

Larisa Patricia Herlaș