Lucrările de reabilitare și modernizare efectuate la drumul comunal 130 Balc – Fagu Almașu Mare urmează să fie finalizate curând, anunță conducerea Primăriei Balc.

Proiectul de reabilitare și modernizare DC 130 Balc – Fagu Almașu Mare, în valoare de 6,5 milioane lei, a fost finanțat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, etapa a II-a. Lucrările pentru acest obiectiv au fost finalizate în proporție de 95%, potrivit primarului Arsenie Maroșan, și sunt executate de către firma Săgeata SRL.

Aproape de a fi încheiate se află și lucrările efectuate pentru construcția capelei mortuare din Săldăbagiu de Barcău, care se va alătura unei alte capele mortuare ce a fost ridicată recent de Primărie, în Almașu Mare. ,,Lucrările pentru ridicarea capelei mortuare din Săldăbagiu de Barcău au fost realizate în proporție de 80%. Acestea costă aproximativ 270.000 lei și, la fel ca în cazul capelei din Almașu Mare, au fost acoperite din bugetul local”, a declarat edilul din Balc.

O altă capelă mortuară este în construcție la Almașu Mic. Proiectul, în valoare de 235.000 lei, a fost finanțat din fonduri europene, în urma depunerii acestuia la Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale de către G.A.L. Valea Crasnei și Valea Barcăului.

Și proiectul care permite alimentarea cu apă a localităților Almașu Mic și Ghida pe o distanță totală de 7 kilometri se apropie de final, întrucât lucrările, evaluate la 1,2 milioane lei, au fost finalizate în proporție de 95%.

Tot cu sprijin financiar din partea Guvernului, prin PNDL II, a fost posibilă demararea lucrărilor pentru construirea stației de tratare apă din Almașu Mic și Ghida. Proiectul a fost executat în proporție de 20% și are o valoare estimativă de 220.000 lei.

De asemenea, din bugetul local va fi construit un grup sanitar la Școala Gimnazială nr.1 Balc. Lucrările în valoare de 275.000 lei urmează să fie derulate curând, potrivit edilului Maroșan.

,,Pe lângă aceste investiții, pe care vreau să le văd duse la capăt în mod reușit cât mai curând, îmi mai doresc extinderea canalizării în toate satele comunei Balc. În acest sens, am și depus un proiect, și sperăm să fie finanțat. De asemenea, ne-am asociat într-un A.D.I., pentru introducerea gazului, având în vedere avantajele pe care le aduce racordarea la rețeaua de gaze naturale”, a declarat, pentru NewsBihor, primarul comunei Balc.

Larisa Patricia Herlaș