În perioada 20 – 21 iulie, comunitatea slovacă din localitatea Valea Cerului, comuna Suplacu de Barcău, va găzdui a XV-a ediție a Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac ,,Mládežnícky Folklórny Čerpotok 2019”.

Festivalul se organizează an de an din nevoia de a reuni tinerii din comunitatea slovacă atât din țară, cât și din străinătate, în cadrul unei manifestări folclorice ample și care dorește să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele și dansurile specifice slovacilor din întreaga Europă și nu numai. Și în acest an și-au anunțat prezența peste 450 de dnsatori, membri ai ansamblurilor și ai grupurilor folclorice din România și din Slovacia, Ucraina, Croația, Serbia, Ungaria, Polonia, și Cehia.

,,Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, festivalul și-a propus și în acest an păstrarea și promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiției, a cântecului și dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural. Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din Români dorește să ofere publicului larg și iubitorilor de folclor în fiecare an un spectacol inedit”, a specificat președinte U.D.S.C.R., Adrian-Miroslav Merka.

Programul manifestărilor

Programul acestor evenimente culturale începe miercuri, cu sosirea ansamblurilor folclorice din străinătate, care vor vizita pe parcursul zilei de joi județul Bihor și municipiul Oradea. Vinerea toți participanții fac ultimele repetiții și se pregătesc pentru programul cultural de sămbâtă și duminică. A devenit deja o tradiție în viața cultural-artistică a județului Bihor ca la începutul manifestărilor reprezentanți ai instituților publice prezente, din țară și din străinătate, să participe la intonarea imnurilor de stat ale României, Slovaciei și Uniunii Europene. La acest moment, alături de intonarea imnurilor, se arborează steagul României ca exemplu și model al loialității comunității slovace din România, steagul Slovaciei ca respect pentru buna colaborare a României și Slovaciei în problematica comunității slovace din România și steagul Uniunii Europene, reprezentând un parteneriat comun între cele două state la nivel european.

Parada portului popular, care are loc în continuarea programului, are rolul de a-i impulsiona pe cei prezenți în a se transpune în vremurile din trecut, când toți purtau acele frumoase costume populare. ,,Prin dansul şi cântecul popular se face legătura spirituală între personalitatea fiecărui participant activ sau pasiv la eveniment şi elementele culturii tradiţionale slovace, fapt care întărește identitatea naţională a membrilor comunităţii slovace, iar la membrii majorităţii cultivă o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii slovace în contextul multicultural al comunei Suplacu de Barcău, al județului Bihor și al României”, a mai adăugat Adrian-Miroslav Merka.

Organizatorii pricipali ai acestui festival sunt Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, Consiliul Județean Bihor – Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte, în calitate de cofinanțator, Departamentul pentru Slovacii din Diaspora din cadrul Guvernului Slovaciei, Minsterul Culturii din România și Primăria Comunei Suplacu de Barcău.

Mădălina Venter