Printre spectacolele selectate pentru cea de-a 29-a ediție a Festivalului Național de Teatru se află și ,,Avalanșa” (Teatrul Regina Maria), de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Petru Vutcărău.

Textul ,,Avalanșa”, considerat cel mai de succes dintre creațiile literare ale lui Cücenoğlu, s-a jucat în peste 40 de țări și este inspirat dintr-un fapt real. Unul dintre prietenii autorului i-a relatat acestuia povestea locuitorilor unui mic sat din Estul Anatoliei, înconjurat de munți. Acolo, localnicii pot să facă zgomot doar trei luni pe an, iar în celelalte nouă luni totul trebuie să se desfășoare în liniște, deoarece chiar și cel mai mic sunet ar putea declanșa o avalanșă.

Spectacolul ,,Avalanșa” are o durată aproximativă de o oră și 40 minute, se joacă cu publicul pe scenă și nu este recomandat persoanelor care nu au împlinit vârsta de 15 ani. Dramatizarea textului îi aparține lui Claudiu Groza, decorul spectacolului este realizat de Ianis Vasilatos, iar costumele poartă semnătura Amaliei Buie. Din distribuție fac parte actorii orădeni Petre Ghimbășan, Corina Cernea, Consuela Egyed, Ciprian Ciuciu, Șerban Borda, Gabriela Codrea, Mirela Lupu, Andrian Locovei, Anca Sigmirean, Georgia Căprărin, Alin Stanciu și Ion Ruscuț, cărora li se alătură Ionică Lianu Popa, Cristian Segărceanu și Nicolae Segărceanu în roluri de figurație.

Ediția din 2019 a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, în perioada 18 – 27 octombrie.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: defoto