La nivelul județului Bihor, sistemul RO-ALERT va fi testat, din nou, în perioada 16 – 26 iulie, în intervalul orar 09:00 – 18:00.

Telefoanele configurate pentru recepția mesajelor RO-ALERT și care se vor afla în aria de acoperire a celulelor din zonele selectate pentru testare vor recepționa mesajul: „TEST! Acesta este un mesaj pentru testarea sistemului RO-ALERT. Nu se impune aplicarea măsurilor de autoprotecție”. Activitatea are scopul de a examina funcționarea sistemului, prin transmiterea unor mesaje de test către telefoanele mobile aflate în raza celulelor de telefonie mobilă din anumite zone.

,,Pentru a primi mesajele transmise de IGSU și structurile sale teritoriale, recomandăm cetățenilor să se asigure că pe terminalele mobile sunt realizate setările corespunzătoare. Informațiile privind configurarea telefoanelor, în funcție de model și de operatorul de telefonie mobilă, sunt puse la dispoziția publicului pe portalul http://www.ro-alert.ro și pe site-urile operatorilor publici de rețele de comunicații mobile”, transmite Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor.

Din momentul operaționalizării sistemului RO-ALERT și până în prezent au fost transmise peste 400 de mesaje de avertizare a populației, în situații reale. Fenomene meteorologice periculoase prognozate, inundații sau viituri, degajări mari de fum în urma incendiilor sau prezența unor animale sălbatice periculoase în zone locuite sunt situații care au impus avertizarea cetățenilor din zonele vizate, în timp real, prin sistemul RO-ALERT. Astfel, populația a fost informată de existența pericolului imediat și a putut adopta măsurile de autoprotecție.

Larisa Patricia Herlaș