Luni, în cadrul conferinței de lansare a proiectului cu finanțare europeană „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din județele Bihor și Hajdú-Bihar”, organizatorii au anunțat că până în 2021 se vor crea 6 centre de formare, specializare și suport în domeniul industriei turistice și domeniile sinergetice. Patru dintre centre vor funcționa în mediul urban și două în mediul rural.

Potrivit reprezentanților Agenției de Management al Destinației Bihor (lider în cadrul proiectului cu finanțare în valoare de 2.718.106 Euro), pe perioada implementării se va concepe o rețea policentrică de centre de formare și suport (6 centre de formare), se va urmări realizarea unei strategii transfrontaliere integrate de management a resurselor umane pentru o mai bună ocupare cu personal format și specializat în vederea creșterii atractivității destinațiilor turistice din Bihor și Hajdú-Bihar. „Va exista o bază de date a persoanelor care au parcurs cursurile de formare și specializare „pentru ca cei ce își desfășoară activitatea în domeniul turistic, cultural-turistic și al ospitalității să aibă evidența specialiștilor atunci când doresc să angajeze personal”, a spus Dumitru Sim, manager de proiect.

Formare profesională în centre specializate

În cadrul proiectului se va realiza un Centru de Formare a Resurselor Umane în Domeniul Turismului al AMD Bihor, cu investiții în rețea date și voce, dotări mobilier, dotări IT, dotări activități turism. De asemenea, partenerul transfrontalier, Parohia ortodoxă din Körösszegapáti va înființa Centrul transfrontalier permanent de formare și suport pentru mici meseriași și turism „Renașterea”, în vreme ce în Oradea va funcționa Centrul indoor și outdoor de formare profesională „Episcopia Bihor”. Se va reabilita și restaura o clădire ce va încorpora săli de curs, ateliere de practică. Pivnița se va transforma în sală practică pentru somelieri. Vor exista aproximativ 390 mp spații interioare și 3.400 mp spații exterioare/verzi. Tot în Oradea se vor realiza Centrul de formare și suport în activități turistice și culturale „Basilica Minor” (3 încăperi vor servi drept săli de curs pentru teorie muzicală și ateliere de practică pentru restaurare/conservare, iar orga bisericii va fi restaura), Centrul suport de formare și specializare pentru patrimoniu și turism „Ars Ecumenica” Ioșia, iar la Izbuc va exista un Centru permanent de formare profesională pentru meșteșuguri tradiționale și turism rural.

Evenimente pentru promovare

Agenția de Management al Destinației Bihor va derula, în două ediții, Gala de excelență a turismului bihorean, va organiza, tot în două ediții, „Vinul și Pâinea”, un târg de ocupare a forței de muncă din domeniul gastronomic transfrontalier și de promovare a produselor gastronomice locale, 6 ediții ale turului cicloturistic pentru promovarea obiectivelor și produselor locale turistice și introducerea lor în circuite, workshopurile „Turismul transfrontalier la început de mileniu III – Actualitate, tendințe, perspective” și „Noile tehnologii și aplicabilitatea lor în marketingul turistic”. Dacă la Körösszegapáti va avea loc un târg rural de locuri de muncă, Parohia Reformată Episcopia-Bihor va organiza și un târg de promovare și de locuri de locuri de muncă în domeniul peisagistic, iar la Mănăstirea Izbuc va avea loc Târgul de promovare a produselor locale meșteșugărești.

Veres Diana