Bihorenii se pot bucura de prima reţea de trasee pentru alergare montană din România. Aceasta a fost amenajată în Munții Pădurea Craiului în baza proiectului finanţat prin intermediul programului ,,Green Entrepreneurship – Dezvoltarea Destinaţiilor de Ecoturism din România“, un program comun al Romanian-American Foundation şi Fundaţia pentru Parteneriat.

Amenajarea celor 5 trasee de alergare este o activitate realizată în cadrul proiectului ,,Pădurea Craiului, un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești“, implementat de Centrul pentru Arii protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) în colaborare cu clubul sportiv ACS Xterra Sport Bihor. Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor (CAPDD) a finalizat demersurile menite să facă din munţii Pădurea Craiului o destinaţie turistică generoasă, astfel împreună cu echipa clubului a identificat, documentat și a marcat traseele de alergare montană. Scopul acestei reţele este acela de a facilita descoperirea destinaţiei de ecoturism Pădurea Craiului prin practicarea alergării montane, un sport ce poate fi adaptat atât pentru turiştii cu experienţă, cât şi pentru începători. ,,Mi s-a împlinit un vis! Acum 4-5 ani când am început să mă antrenez pentru alergările montane, am redescoperit Pădurea Craiului, mai precis zona carstică din Șuncuiuș și Vadu Crișului. Incredibil ce varietate de teren într-o locație atât de restrânsă! Am visat la niște trasee de alergare montane, marcate în permanență, cu descriere pe înțelesul tuturor, hartă expusă, track GPS, poze și alte materiale care vin în ajutorul nostru. Atât de entuziasmat am fost de idee încât am povestit cui am putut”, este mesajul postat pe contul de Facebook de Szokolszky István (ACS Xterra Sport Bihor).

Au fost proiectate şi cartografiate în teren cinci trasee de alergare montană cu marcaje permanente în limbile română şi engleză. În cadrul aceluiaşi proiect au fost tipărite hărţi ale celor cinci rute, o pagină web, unde sportivii vor avea la dispoziţie date despre lungimea, dificultatea şi profilul fiecărui traseu, fişe ale traseului, descărcabile în format digital, alături de coordonatele GPS ale acestora. Cele cinci trasee, cu diferite grade de dificultate, se axează pe două zone principale: defileul Crişului Repede şi împrejurimile comunei Roşia. Trei din ele sunt în Șuncuiuș – Vadu Crișului – Pojorâta, iar două dintre ele în Lazuri de Roșia – Damiș – Poniță.

,,Traseele sunt superbe. Sunt și trasee scurte și variate, treceri prin pârâu, prin chei, sunt trasee dificile cu urcări și coborâri tehnice, sunt trasee prin poieni deschise și prin păduri de molid și de fag. Am făcut și traseu scurt de 10 km și un traseu lung de ultramaraton, dar majoritatea dintre ele sunt la 16 – 24 km cu un timp de parcurgere între 2 și 4 ore, depinde cât de pregătit este alergătorul. Toți alergătorii își găsesc unul preferat, sunt sigur”, a adăugat, Szokolszky István. Partea de amenajarea a avut un buget de 23.200 lei.

Mădălina Venter