Încheierea mandatului de președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene, deținut de România în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, a fost marcată, sub genericul „România Europeană”, printr-o manifestare culturală, organizată de Consulatul General al României la Gyula, miercuri, 26 iunie, la sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria.

La eveniment a luat parte și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu mai mulți clerici din cadrul Episcopiei. Lor li s-au arătat alte oficialități, precum Florin Trandafir Vasiloni, Consulul General al României la Gyula și Eva Iova Șimon, gazdele acestei manifestări, Alexandru Fina, președintele interimar al autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, Gheorghe Cozma, directorul oficiului AȚRU, Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor și mulți alții.

Gazdele evenimentului au subliniat motivul principal al desfășurării acestei manifestări, și anume încheierea cu succes a mandatului de președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene, dar au evocat și Ziua Drapelului Național al României, sărbătorită în 26 iunie. Câteva date importante despre cele peste 90 de dosare încheiate și problemele rezolvate cu succes în acest mandat, sub președinția României, de către țările membre ale Uniunii Europene, dar și date din istoria celor 12 ani de când România a devenit, la rândul ei, membră cu drepturi depline a Uniunii Europene, au fost evocate în cuvintele Consul General Florin Trandafir Vasiloni și ale prof. univ. Alina Stoica, din Oradea, precum și în expoziția cu panouri, pregătite de Universitatea din Oradea și cu volume în mai multe limbi, despre Uniunea Europeană, aduse de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor.

Ligia Mirișan, directorul acestei Biblioteci, și-a exprimat, la rândul său, aprecierea pentru evenimentul organizat de Consulatul General al României la Gyula și pentru toate manifestările desfășurate în cadrul comunității românești din Ungaria, precum și bucuria de a reveni iarăși în mijlocul ei.

Punctul central al manifestării l-a constituit minunatul concert de cameră, oferit cu profesionalism și mult talent de cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat din Arad, condus de Doru Orban, directorul Filarmonicii, din care au mai făcut parte Florin Gherghel, concert maestru al Filarmonicii, Gorceacova Natalia și Romeo Sălăjan, care au interpretat piese compuse de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Béla Bártok, Antonin Dvorak și Vittorio Monti.

,,Aceștia au încântat publicul la propriu, i-au adus multă bucurie sufletească și au fost răsplătiți cu ropote de aplauze, interpretând suplimentar și alte piese, față de repertoriul prevăzut inițial. Domnul Director Doru Orban și-a exprimat bucuria, satisfacția și onoarea de a putea cânta pentru publicul românesc din Ungaria, precum și disponibilitatea de a veni și cu alte ocazii în acest loc”, au dezvăluit organizatorii.

Manifestări de diplomație publică, pe timpul exercitării acestui mandat, au mai fost organizate în Ungaria, de Ambasada României din capitala Ungariei și de Consulatele Generale ale României din Gyula și Seghedin și au avut loc la Budapesta, Seghedin, Gyula, Aletea și Chitighaz.

Larisa Patricia Herlaș

FOTO: Facebook Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Bihor