Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de Cod Portocaliu, valabilă pentru județul Bihor de joi, ora 13.00, până vineri, la ora 01.00, fenomenele vizate fiind intensificări puternice ale vântului, vijelii, grindină și cantități de apă însemnate.

În situaţia manifestării vântului puternic şi căderilor de grindină, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor recomandă populaţiei să se adăpostească în spaţii închise care le asigură protecţia şi să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâţi. De asemenea, pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autoturismelor se va realiza în zone ferite, la distanţă faţă de copaci sau stâlpi de electricitate.

,,În cazul în care furtuna este iminentă întrerupeţi orice activităţi în aer liber, intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism, închideţi ferestrele şi uşile, evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate și deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice”, avertizează specialiștii.

De asemenea, ISU ,,Crișana” recomandă ca în timpul furtuni, dacă sunteţi în spaţii deschise, să vă aşezaţi ghemuit la pământ, să vă puneţi mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi. Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi, dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale, iar în situația în care sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Informații detaliate despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obținute prin intermediul aplicației DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store și AppStore.

Larisa Patricia Herlaș