Miercuri, 26 iunie, România sărbătorește Ziua Drapelului Național. Cu această ocazie, Instituția Prefectului județului Bihor, Garnizoana Oradea în colaborare cu Primăria Municipiului Oradea, Consiliul Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă Oradea și structurile din sistemul național de apărare, au organizat ceremonia militară dedicată acestui eveniment.

Evenimentul de celebrare a începutul la ora 10:30  cu oficierea slujbei de sfințire a drapelului național la Biserica cu Lună, urmată de deplasarea în alai pe platoul din fața Primăriei. Cel care a luat primul cuvântul a fost profesorul universitar doctor, Gabriel Moisa, prodecanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității Oradea. „Tricolorul românesc era cunoscut încă din deceniul 4 al secolului XIX drept simbol național cu cel puțin un deceniu înainte de oficializarea sa. În timpul revoluției de la 1848 Tricolorul a fost adoptat ca simbol al națiunii în prima zi a victoriei revoluției burghezo – democratică, când a avut loc abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu, instaurarea Guvernului provizoriu de la București și promulgarea decretului nr. 1 de instituire a drapelului național. Revoluționarii de la 1848, atât cei din Transilvania, cât și cei din Țara Românească, au arborat steagul tricolor, ca simbol al luptei lor, având inscripționat lozinca: „Frăția”: „Dreptate – Frăție” și dându-i denumire de „stindard al libertății.”, a precizat prof univ dr, Gabriel Moisa.

Alocuțiunile au fost urmate de citirea mesajului ministrului Afacerilor Interne prin vocea subprefectului Ioan Iulius Delorean. „Ziua de astăzi este dedicată unuia dintre cele mai dragi simboluri ale României, Drapelul Național,  mărturie a parcursului istoric al țării noastre de-a lungul unui trecut zbuciumat, către statul național suveran și independent de azi. Onorăm astfel jertfa militarilor noștri în numele unor idealuri naționale comune. Onorăm totodată sacrificiul eroilor zilelor noastre, fie militari care și-au pierdut viața în teatrele de operații sau polițiști, jandarmi, pompieri, piloți care au pecetluit  prin jertfa lor supremă față de români și România sub semnul drapelului tricolor. ”

Ceremonia a fost urmată de primirea drapelului național și legarea acestuia de catargul de arborare, binecuvântarea drapelului și sărutarea acestuia de către oficialități. După aceea, în centrul Oradiei  a fost intonat imnului național al României, iar tricolorul a fost înălțat pe catarg. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.