Teatrul Szigligeti a încheiat stagiunea 2018/2019, dar și Microstagiunea care a avut loc în cursul ultimei săptămâni. Ultima reprezentație a microstagiunii a fost musicalul „Oliver!” de Lionel Bart. Potrivit conducerii teatrului orădean, stagiunea care tocmai s-a încheiat a inclus un număr record de premiere.

După spectacolul de încheiere a stagiunii a avut loc decernarea premiilor trupelor. ,,Primii care și-au chemat artiștii preferați pe scenă au fost voluntarii teatrului nostru. Tinerii au premiat-o pe actrița Pitz Melinda, dansatoarea Kerekes Dalma, și actorul mânuitor de păpuși Szabó J. Viktor. Premiul pentru cel mai harnic voluntar i-a fost înmânat lui Márk Oltean. Abonamentul de Aur pentru cel mai fidel spectator i-a revenit Valeriei Plainer, dascăl pensionar, posesoarea unui abonament de teatru încă din 1962. Premiul „Varga Vilmos” al Fundației „Kiss Stúdió” a fost înmânat de văduva regretatului actor, actrița Kiss Törék Ildikó și fiul acestora, dr. Varga Zsombor. Câștigătorii premiului memorial sunt doi actori consacrați ai teatrului maghiar orădean, Meleg Vilmos și Kovács Levente Jr.”, a declarat Biró Árpád Levente, impresar artistic al Teatrul Szigligeti.

Pe baza voturilor exprimate de membrii trupelor, câștigătoarea premiului „Culise” din acest an a fost costumiera Kerekes Emma, iar cea a premiului „Földes Kati” a fost Román Eszter. Bodor Stéfán Mária și Szabó J. Viktor au fost desemnați cei mai buni actori mânuitori de păpuși din această stagiune. Activitatea Ansamblului Nagyvárad a fost evaluată de dansatorul de balet și coregraful Kutszegi Csaba, cel care a desemnat-o pe Tőkés Imola drept cea mai bună dansatoare din stagiune. Microstagiunea Trupei Szigligeti, desfășurată în perioada 17-23 iunie, a fost vizionată de un juriu alcătuit din oameni de teatru. Comisia, formată din criticii de teatru Varga Anikó, Papp Tímea și Claudiu Groza, respectiv dramaturgul și regizorul Telihay Péter, a apreciat munca artistică deosebită a trupei. Claudiu Groza a considerat că trupa Szigligeti este una dintre cele mai bune trupe de teatru din România. El a apreciat buna colaborare dintre actorii seniori încă foarte activi, actorii de vârstă medie care constituie baza trupei, și cei tineri, debutanți, care interpretează roluri importante în producțiile teatrului, dar și spiritul de echipă. Conform deciziei juriului, cel mai bun actor într-un rol secundar a fost Szotyori József în piesa „Beznă de mină”, iar cea mai bună actriță într-un rol secundar a fost Tóth Tünde în rolul lui Puck din „Visul unei nopți de vară”. Premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal i-a fost acordat lui Szabó Eduárd pentru interpretarea din „Naftalină”, iar cu premiul pentru cea mai bună actriță într-un rol principal a fost distinsă Gajai Ágnes, pentru interpretarea Annei Petrovna în spectacolul „Platonov”. ,,Pe baza voturilor exprimate de spectatorii noștri, Premiul Publicului i-a fost acordat lui Szotyori József. De această dată, premiul ,,Pentru întreaga carieră” i-a fost acordat sufleurului Körner Anna. În laudatio, Kovács Levente Jr. a subliniat faptul că în spatele marilor actori, în afara luminii reflectoarelor, se ascunde un „erou fără nume”, adică sufleurul, fără de care marile succese ale teatrului s-ar realiza mult mai greu” a adăugat, Biró Árpád Levente.

Gala de decernare a premiilor stagiunii a fost închisă de directorul artistic al Trupei Szigligeti, Novák Eszter, care a amintit că în prima jumătate a stagiunii următoare vor începe lucrări de anvergură pe scena teatrului, în cadrul unui amplu proiect inițiat de Consiliul Județean Bihor și finanțat din fonduri europene. „Suntem nevoiți acum să închidem teatrul pentru o perioadă, dar sperăm că ne vom putea întâlni tot pe această scenă deja în seara de Revelion, oferindu-vă noi experiențe teatrale. Până atunci însă, vă invităm cu foarte mult drag la teatru – mai precis, la Studioul Szigligeti!”

Mădălina Venter