Parcul central din Beiuș s-a transformat, ieri după-amiaza, într-o mare scenă pe care artişti şi simpli cetăţeni îmbrăcaţi în ii sau costume populare au dansat pe ritmurile ansamblurilor folclorice din zonă, cu prilejul Zilei Universale a Iei.

Îmbrăcaţi cu ii, costume populare din diferite specifice satelor Bihorului, cei prezenți, de la mic la mare, au ţinut să sărbătorească Ziua Iei, care aminteşte de portul popular al bunicilor şi străbunicilor noştri.

De această sărbătoare frumoasă s-a bucurat și Andreea Diana Tănăsescu, fondatoarea primei comunități online dedicată iei, La Blouse Roumaine. Promovând ia ca brand de țară, Andreea Diana Tănăsescu a propus ca ziua de 24 iunie 2013 să marcheze prima celebrare a iei românești, sub denumirea Ziua Universală a Iei. ,,Sunt extrem de bucuroasă pentru faptul că oamenii ne sprijină în demersul nostru de a promova ia românească tocmai pentru că au conștientizat faptul că valorile se pot pierde ușor dacă nu sunt prețuite la timp. Comunitatea La Blouse Roumaine își dorește să ducă pe cele mai înalte culmi aceste impresionante comori autentice iar pentru ca acest lucru să se împlinească, am lansat la Washington conceptul revistei Le Blouse Roumaine, o revistă manifest în care vom promova cultura, arta si designul tradițional.”, a precizat pentru Agenția NewsBihor, Andreea Diana Tănăsescu.

 

Bucuroși de zestrea lăsată de la bunici, localnicii nu ezită să se mândrească oriune cu acest fapt. ”Am călătorit în Spania recent și am profitat de acest lucru pentru a mă îmbraca într-o ie pe care am moștenit-o de la bunica. Este într-o stare impecabilă și acum și mă mândresc cu faptul că multă lume a admirat-o.’’, a mărturisit Ana Maior, o localnică.

Și de această dată, Consiliul Județean Bihor s-a alăturat campaniei de promovare prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

NewsBihor