În scopul creșterii gradului de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la pericolul reprezentat de consumul drogurilor ilegale, Direcția de Sănătate Publică Bihor desfășoară o campanie de informare – educare – comunicare sub sloganul „În primul rând, ASCULTĂ”.

Consumul și traficul ilicit de droguri reprezintă una dintre problemele majore ale societății și continuă să creeze enorme prejudicii pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. 200.000 de oameni mor în fiecare an din cauza drogurilor ilegale și acestea nu afectează doar consumatorii. Ele provoacă familiilor și celor dragi dificultăți enorme și suferință.

Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relațiile cu persoanele apropiate, deteriorează viața familială, inclusiv cea a copiilor, și pot ruina oportunitățile de educație și angajare. Impactul acestora se resimte în comunități, sistemele de justiție penală și în întreaga societate.

,,În România, canabisul continuă să fie cel mai consumat drog, atât în populația generală, cât și în cea școlară. După canabis, se situează noile substanţe psihoactive (NSP), urmate de cocaină/crack şi LSD, ecstasy, ciuperci halucinogene, heroină, amfetamine şi ketamină. Cea mai mică vârstă de debut în consumul de canabis este 14 ani, iar media vârstei de debut, 21,3 ani. Consumul de NPS este experimentat cu precădere de populaţia tânără, aproape toți consumatorii (91%) debutând consumul în intervalul de vârstă 15-24 ani. Cea mai mică vârstă de debut, declarată de către cei care au experimentat consumul de NSP, este 12 ani”, avertizează specialiștii.

Campania „În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia. Părinții, educatorii și personalul din serviciile preventive trebuie să acorde o atenție sporită nevoilor, abilităților și oportunităților din viața copiilor și a tinerilor.

Campania se desfășoară cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Traficului şi Consumului Ilicit de Droguri, sărbătorită în fiecare an în data de 26 iunie.

Larisa Patricia Herlaș