La două săptămâni de la demararea inițiativelor pentru implementarea proiectului pilot privind stoparea poluării Crișului Repede în zonele turistice, o echipă s-a aflat în teren, pentru a identifica rampele de lansare a deșeurilor. „Luni au fost identificate zonele și rampele de lansare a deșeurilor în Crișul Repede pentru proiectul pilot. În cadrul acțiunii am avut sprijinul și colaborarea Salvamont Salvaspeo și a două firme de rafting. Am pornit pe cursul de apă, din Bulz, limita de județ, până în Vadu Crișului. Am identificat zonele cu probleme, avem pozițiile GPS și urmează să întocmim o hartă pe care o vom prezenta președintelui. Primarii nu au putut gestiona corespunzător situația; Consiliul Județean va lua măsurile ce se impun și sub tutela ATOP va avea pârghiile necesare să diminueze fenomenul de poluare a Crișului”, a spus consilierul Sebastian Lascu, inițiatorul proiectului.

Atenționarea și sancționarea vinovaților

Proiectul pilot vizează montarea unui sistem de supraveghere video și a panourilor de avertizare în zonele de risc. Odată identificați, cu ajutorul IPJ Bihor, vinovații vor putea fi trași la răspundere. „În paralel se va derula și proiectul privind Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor. Autoritățile locale vor fi obligate să gestioneze corespunzător problema deșeurilor, să încheie contracte de salubrizare. Zona Crișului Repede atrage mii de turiști, oameni care își lasă banii acolo. Se face rafting, se organizează activități de recreere. Acțiuni de igienizare au mai fost, dar aceasta este prima acțiune de stopare a fenomenului. Un succes la orice nivel este un succes”, a adăugat Pintér István.

După realizarea hărților, autoritățile județene și membrii Comisiei pentru Protecția Mediului, Turism și Agricultură din cadrul Consiliului Județean se vor întâlni cu primarii pentru a stabili etapele următoare.

Veres Diana