Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Bihor, împreună cu Episcopia Greco – Catolică Oradea și Asociaţia Ecumenică a Cavalerilor Templieri „Sancta Cruce”, organizează marți, 25 iunie, vernisajul expoziţiei ,,Martirii”.

Expoziția cuprinde portrete ale Fericiţilor Episcopi martiri români greco-catolici, realizate de artistul plastic Ştefan Popa-Popa’s, iar vernisajul va fi găzduit de dr. Dorin Petresc și prof. univ. dr. Sigismund Duma. Potrivit organizatorilor, în cuvântul de salut vor interveni prof. Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene din Bihor, preotul vicar general Mihai Vătămănelu și dr. Silviu Sana. Lucrările vor putea fi vizionate timp de 10 zile, adică până în 4 iulie.

Ştefan Popa-Popa’s a absolvit Politehnica din Timișoara și Academia de Arte Vizuale din Poitiers, Franța. La Festivalul Internațional de Caricatură de la Saint-Estève (Franța) a stabilit recordul mondial de rezistență: 1.527 de portrete color în zece zile și zece nopți. În 1995 își doboară propriul record și realizează 2.772 de caricaturi color în zece zile și zece nopți. În prezent, artistul este cetățean de onoare în 26 de orașe din țară, unde a obținut 100 de premii. Pe plan internațional a fost medaliat de 58 de ori. Este membru al Fundației pentru Știință și Arte a Academiei Cita din Roma și membru al Asociației Artiștilor Plastici (UNESCO). A creat Academia Popa’s, școala românească de caricatură și a publicat caricaturi în principalele ziare și reviste din toată lumea. Realizările sale de excepție în domeniul graficii l-au impus drept una dintre cele mai prestigioase personalități ale artei plastice contemporane. În Franța, în octombrie 1995, André Baur scria despre Ștefan Popa Popa’s că ,,este o forță a naturii” și că ,,este singurul om care a fost cu patru secunde mai rapid decât calculatorul”.

Vernisajul va începe la ora 12.00 și se va desfășura în holul multifuncțional al Bibliotecii Județene „Gheorghe Şincai” Bihor, intrarea fiind liberă.

Larisa Patricia Herlaș

Sursă FOTO: Facebook Ştefan Popa-Popa’s